Main content

Datum: 28 juni 2024

Tijd: 19:30 - 21:30

Locatie:
HuisvandeMens Mechelen
Hendrik Consciencestraat 9, 2800 Mechelen

Website

Organisatie: Similes

Een depressie wordt vaak beschouwd als een “mentale” aandoening, maar het is inmiddels duidelijk dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Antidepressiva werken soms minder goed wanneer lichamelijke afwijkingen bijdragen aan de depressie. Hoe probeert wetenschappelijk onderzoek deze complexe interacties te ontrafelen? Kom meer te weten tijdens deze lezing, ondersteund door filmpjes en voorbeelden!

Programma van de lezing

Céline Wessa en Tim Rietberg, beiden psychiater-in-opleiding en doctoraatsstudent aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van Duffel, zullen een lezing geven over de nieuwste inzichten in hoe lichamelijke afwijkingen invloed kunnen hebben op depressie en de effectiviteit van antidepressiva. Zij zullen dieper ingaan op de volgende onderwerpen:

  • Hoe beïnvloeden lichamelijke afwijkingen de mentale gezondheid?
  • Waarom werken antidepressiva soms minder goed bij mensen met bepaalde lichamelijke aandoeningen?
  • Welke nieuwe onderzoeksresultaten bieden hoop op betere behandelingen?

Met behulp van filmpjes en concrete voorbeelden wordt het complexe samenspel tussen lichaam en geest op een toegankelijke manier uitgelegd.

Na de lezing is er volop gelegenheid om vragen te stellen. Céline en Tim staan open voor alle vragen en zullen hun best doen om deze te beantwoorden. Dit is een unieke kans om direct in gesprek te gaan met onderzoekers die zich bezighouden met de voorhoede van psychiatrisch onderzoek.

Gastsprekers

  • Céline Wessa: Psychiater-in-opleiding en doctoraatsstudent aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van Duffel
  • Tim Rietberg: Psychiater-in-opleiding en doctoraatsstudent aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van Duffel

Beiden hebben diepgaande kennis van en ervaring met de interactie tussen lichamelijke en mentale gezondheid en werken aan baanbrekend onderzoek dat kan leiden tot betere behandelingen voor depressie.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze lezing, neem contact op via:

Deze lezing is georganiseerd in samenwerking met Ups & Downs, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met stemmingsstoornissen en hun naasten.

Kom en leer meer

Mis deze kans niet om je kennis te verdiepen over de complexe relatie tussen lichaam en geest bij depressie. Of je nu zelf te maken hebt met depressie, een naaste hebt die hiermee worstelt, of simpelweg meer wilt weten over de nieuwste ontwikkelingen in het onderzoek, je bent van harte welkom. Schrijf je vandaag nog in en zorg dat je erbij bent!

  • Deel deze pagina: