Main content

Auteur: Martine Demey

Uitgever: Willems Uitgevers

In “(G)roeikracht” deelt Martine Demey het hartverscheurende ware verhaal van haar zoon Thomas, die leed aan een psychose als gevolg van cannabisgebruik en zich uiteindelijk van het leven beroofde.

Het boek gaat in op de strijd en uitdagingen voor Thomas en zijn familie, en op de nasleep van zijn tragische zelfdoding. In deze post verkennen we de belangrijkste thema’s van het boek en waarom het een “must-read” is voor iedereen.

Het verhaal van Thomas

Het boek begint met het verhaal van Thomas, een veelbelovende jongen met een ‘gouden’ toekomst. Zijn leven neemt echter een drastische wending wanneer hij een psychose krijgt, veroorzaakt door cannabisgebruik. Hij wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en ondergaat een reeks behandelingen en therapieën, maar zijn toestand blijft verslechteren. Thomas z’n dagboekaantekeningen geven een intiem kijkje in zijn diepste gedachten en gevoelens, wat zijn verhaal des te aangrijpender maakt.

De gevolgen van cannabisgebruik

Een van de belangrijkste boodschappen van het boek is de potentiële gevaren van cannabisgebruik, vooral voor jongeren. Martine Demey wil mensen bewust maken van het verband tussen cannabisgebruik en psychose, dat nog steeds niet algemeen bekend is. Door het verhaal van Thomas hoopt ze te voorkomen dat andere families dezelfde beproeving doormaken.

De impact op familie en vrienden

Het boek onderzoekt ook de impact van Thomas z’n ziekte en zelfdoding op zijn familie en vrienden. Martine Demey deelt haar eigen strijd met verdriet, schuldgevoel en de moeilijke weg naar acceptatie. Ze geeft ook stem aan de ervaringen van andere ouders die een kind door zelfmoord hebben verloren en biedt steun en troost aan degenen die soortgelijke ervaringen meemaken.

Sterkte vinden

Ondanks het moeilijke onderwerp is “(G)roeikracht” uiteindelijk een verhaal van hoop en veerkracht. Martine Demey laat zien hoe zij en haar familie kracht en betekenis konden vinden in de nasleep van Thomas z’n dood, en hoe ze konden groeien en genezen door de kracht van liefde en gemeenschap.

Conclusie

“(G)roeikracht” is een krachtig en belangrijk boek dat licht werpt op het vaak over het hoofd geziene verband tussen cannabisgebruik en psychose. Het is een must-read voor iedereen die de impact van psychische kwetsbaarheden op individuen en hun families wil begrijpen, en hoe je hoop en genezing kunt vinden in het aangezicht van tragedie. Door het verhaal van haar zoon heeft Martine Demey een blijvend eerbetoon aan zijn nagedachtenis gecreëerd en een waardevolle bron voor anderen die met soortgelijke uitdagingen worstelen.

  • Deel deze pagina: