Main content

Auteur: Carolien Roodvoets

Uitgever: Altamira

Ontdek de harde realiteit achter de fabel dat ouders per definitie liefde voelen voor hun kinderen met het nieuwste boek Niemandskinderen van seksuoloog en psychotherapeut Carolien Roodvoets.

Dit baanbrekende werk belicht een onderwerp waar nauwelijks over gesproken wordt: het niet (kunnen) houden van je kind.

De verhulling van verwaarlozing

In Niemandskinderen prikt Roodvoets feilloos door de illusie heen dat alle ouders hun kinderen onvoorwaardelijk liefhebben. Dit taboe is niet alleen onbespreekbaar voor de ouders, maar ook voor de kinderen die verwaarlozing ervaren. Deze kinderen klampen zich vast aan de illusie van liefde om te overleven.

Gebruik en misbruik van kinderen

Roodvoets laat zien dat sommige ouders hun kinderen gebruiken voor hun eigen welzijn, wat leidt tot diepe emotionele wonden bij deze zogenaamde “niemandskinderen”. Eenmaal volwassen, worstelen zij vaak met hun plaats in de wereld. Ze verdwalen in Niemandsland, een metafoor voor hun emotionele verwardheid en isolatie.

De weg naar herstel

Niemandskinderen is geschreven voor volwassenen die worstelen met de last van een onveilige jeugd. Het biedt inzicht en handvatten voor de verwerking van hun traumatische geschiedenis. Daarnaast is het een waardevol hulpmiddel voor therapeuten en hulpverleners die deze groep ondersteunen.


Carolien Roodvoets is een gerenommeerde seksuoloog en psychotherapeut met jarenlange ervaring in het behandelen van trauma’s en verwaarlozing. Haar expertise en empathische benadering maken Niemandskinderen tot een essentieel boek voor iedereen die te maken heeft met de gevolgen van een onveilige jeugd.

  • Deel deze pagina: