Main content

Auteur: Evi Verbeke

Uitgever: Mammoet

Patiënten tijdens een psychose opsluiten in een koude cel; kinderen met psychische problemen tijdens een opname hun knuffelbeer ontzeggen; mensen verplichten tot medicatiegebruik. Eind 2011 startte Evi Verbeke als psycholoog in een psychiatrisch ziekenhuis. Ze had er mooie ontmoetingen maar de duistere kant van de kliniek beroerde haar: er heerste dwang. Waarom sluipt er geweld in de zorg? En hoe veranderen we dat?

Om de zoveel tijd laait de discussie over wantoestanden in de psychiatrie hoog op

Psychiatrie op drift wil het debat verdiepen. Voorbij de anekdotiek. Dit boek is een betoog dat de psychoanalyse en de theorie van Foucault combineert. Het verleent nieuwe inzichten over drift in machtsrelaties, angst voor het onbekende, en stappen naar verandering. Lezers zullen de processen van macht, geweld en verzet ook herkennen in de westerse omgang met vluchtelingen of moeilijkheden in de medische zorg.


Evi Verbeke is doctor in de klinische psychologie. Ze werkt in het psychiatrisch verzorgingstehuis De Wadi en is verbonden aan de vakgroep psychoanalyse & raadplegingspsychologie UGent.

  • Deel deze pagina: