Main content

Auteur: Linus Vanlaere

Uitgever: Lannoo Campus

Als zorgverlener word je dagelijks geconfronteerd met uitdagende en soms schier onmogelijke keuzes.

Deze keuzes variëren van ogenschijnlijk ‘kleine’ beslissingen tot cruciale momenten die een aanzienlijke impact hebben, zowel op degene die je verzorgt als op je eigen welzijn.

De grote impact van ‘kleine’ keuzes

Vaak zijn het de ogenschijnlijk ‘kleine’ keuzes die de grootste gevolgen hebben. Hoe ga je om met deze situaties waarin je geconfronteerd wordt met de behoeften van de zorgontvanger en je eigen professionele integriteit? Het balanceren van deze factoren kan leiden tot innerlijke conflicten en twijfels die, na verloop van tijd, een negatieve invloed kunnen hebben op je betrokkenheid, zingeving en passie voor je werk.

Het gevoel van machteloosheid: keuzes die niet gevoeld kunnen worden

Soms lijkt het alsof je niet kunt kiezen of niet kunt handelen op een manier die in lijn is met je innerlijke overtuigingen. Deze gevoelens van machteloosheid kunnen leiden tot een geleidelijk verlies van je ‘hart’ in het werk, waardoor de oorspronkelijke bekommernis voor anderen en de vreugde in je werk verloren gaan.

Zorgen zonder je hart te verliezen: een gids door dilemma’s en twijfels

Dit boek biedt inzicht in hoe je kunt omgaan met deze moeilijke keuzes en dilemma’s. Van het aankaarten van twijfels tot het bespreekbaar maken van ethische vraagstukken, we onderzoeken manieren om jezelf te trainen in het behouden van je compassie en integriteit in de zorg.

In dialoog: helderheid creëren over wat echt telt

Een cruciaal aspect van zorgen zonder je hart te verliezen is de kunst van de dialoog. Het boek bespreekt hoe het aangaan van open gesprekken met collega’s, zorgontvangers en hun naasten kan bijdragen aan het verhelderen van wat er echt toe doet. Deze communicatieve vaardigheden kunnen een brug slaan tussen diverse perspectieven en een gezamenlijke basis creëren voor besluitvorming in complexe situaties.

Kortom, “Zorgen zonder je hart te verliezen” biedt een kompas voor zorgverleners die geconfronteerd worden met moeilijke keuzes. Ontdek hoe je je bekommernis behoudt, twijfels aanpakt en in dialoog gaat om helderheid te creëren in het complexe landschap van de zorg.

  • Deel deze pagina: