Main content

Marc Calmeyn is psychiater psychoanalyticus. Hij is werkzaam in het PZ Onze-Lieve-Vrouw in Brugge, heeft een privé-praktijk en schreef het boek ‘Depressie is menselijk’. Als baccalaureus in de filosofie en expert bij de Hoge Gezondheidsraad breekt hij een lans voor filosofie in de psychiatrie.

Marc pleit voor herziening ‘diagnose en behandeling van depressie’.

Depressie, een epidemie?

Op vier jaar tijd is er een toename van bijna 40% van langdurige burn-outs en depressies. Dat maakte het RIZIV zopas bekend in een nieuw rapport. Verontrustende cijfers. Maar wat is depressie nu echt? Is het zo dat iedereen depressief kan worden? Is er sprake van een depressie van de psychiatrie? En is depressie een ‘epidemie’? Vanuit zijn jarenlange leeswerk en ervaring als psychiater in de klinische praktijk werpt Marc Calmeyn een ander licht op deze en nog andere vragen in zijn boek ‘Depressie is menselijk’.

“Psychiatrie begint bij verwondering over de gekwetste mens”.

Om tot de kern van depressie te komen, vertrekt Calmeyn vanuit de antropopsychiatrie. Deze denkstroming berust op drie menswetenschappen die niet zonder elkaar kunnen: moderne psychiatrie, psychoanalyse en filosofie. Meer zelfs, antropopsychiatrie kan de hedendaagse psychiatrie een vernieuwende boost geven, met een andere benadering van de DSM-5-classificatie, diagnose en behandeling van psychiatrische aandoeningen.

Depressie: so what?

“De diagnose van depressie wordt soms te veel, maar ook dikwijls te weinig gesteld”, vindt Marc Calmeyn. “ Dit boek wil aan deze mistoestand een einde maken. Door de omschrijving van wat depressie in de kern is. Vergeet niet: een depressie gaat diep – zowel voor de persoon zelf als de betrokkenen. Én uiteindelijk ook voor de gemeenschap waarin we leven. Er is dus heel veel aan gelegen om met behandeling en begeleiding een menswaardiger leven mogelijk te maken. Én een menswaardigere maatschappij. Vandaag is dit belangrijker dan ooit,” dixit Calmeyn.

In volgende inspirerende uitspraken toont Marc Calmeyn een visie die weerwerk biedt tegen het biomedisch denken dat tot op vandaag diagnose en behandeling sterk beïnvloedt.

  • Ieder van ons heeft in mindere of meerder mate kwetsbaarheden en we kunnen allemaal verstrikt geraken in psychische problemen
  • Psychische aandoeningen zijn niet per definitie voor de rest van het leven, ze zijn dynamisch van aard
  • Hulpverleners nemen het lijden ernstig maar leggen best de nadruk op de ‘hoop’ dat verandering mogelijk is

Via deze link kan je het boek ‘Depressie is menselijk’ aankopen

 

 

 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *