Main content

Door je gevoelens, gedrag en omgeving in kaart te brengen, dwing je jezelf om je bewust te worden van je eigen emotionele toestand, wat je raakt en wat je goed af gaat. En dat is gezond! Uit onderzoek blijkt namelijk dat daar een therapeutisch effect vanuit gaat.

Niet alleen helpt het monitoren om grip te krijgen op bepaalde lichamelijke en psychische klachten, maar je gaat je er ook beter door voelen.

Grip op psychische klachten

De app Hoofdzaken is afgeleid van de Psymate™ app. Beide zijn ontwikkeld door de vakgroep Psychiatrie & Psychologie van Maastricht UMC+. Deze apps leren je grip krijgen op psychische klachten in het dagelijks leven.

De Psymate™ kan aangepast worden om specifieke problemen zoals depressie en psychose in kaart te brengen en is uitvoerig en wetenschappelijk getest. PsychoseNet ontwikkelden een speciaal protocol om psychotische klachten te monitoren, je leest er hier meer over.

Psychische weerbaarheid vergroten met Hoofdzaken

Hoofdzaken is niet gericht op specifieke klachten maar kan gezien worden als een algemene methode om psychische weerbaarheid te vergroten. Nederlandse Hoogleraren Jim van Os en Philippe Delespaul – beide ook betrokken bij PsychoseNet – ontwikkelden Hoofdzaken vanuit de gedachte dat eigenlijk iedereen baat heeft bij een betere psychische weerbaarheid.

Hoofdzaken screens

Hoe Hoofdzaken werkt

Door je emoties een aantal keer per dag te monitoren leert de app je kennen en maakt hij je psychisch welzijn inzichtelijk. Zo kun je ontdekken hoe jouw context (waar je bent, met wie, wat je doet) invloed heeft op jouw stemming, en leren wat je kunt doen om dit positief te veranderen.

In het ‘vraagbaak’ onderdeel kun je tenslotte anoniem vragen stellen aan de community, of zelf vragen beantwoorden. Deze functie is beschikbaar nadat je negen keer je emoties hebt gemonitord.

Je kunt de Hoofdzaken app gratis downloaden op je iPhone of iPad. Op dit moment is de app alleen voor iOs beschikbaar.

Ga jij de app gebruiken? We zijn benieuwd naar je ervaring!


  • Deel deze pagina:

Reacties:

    1. Heb je gecheckt of je toestel werkt met iOS?

      Apple-toestellen werken met het besturingssysteem van iOS; veel smartphones werken met dat van Androïd. App’s voor Apple download je met app store; die voor andere toestellen met Androïd uit play store. Dat kan misschien een reden zijn waarom je het niet vond?

      Ik heb het vandaag gecheckt voor de play store en inderdaad, die heeft deze ‘hoofdzaken app’ nog niet.

      Succes.

      PS Jammer dat het nog niet voor handen is voor smartphones en hun Androïd besturingssysteem … Dit lijkt me wel een mogelijke app te zijn om overzicht te behouden en je zelfreflectie te verdiepen. Zeker als je datgene wat je wil monitoren ook zelf kunt aanpassen indien gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *