Main content

Al een tijdje toert theatermaakster Julie Delrue met haar voorstelling Mamamanie door Vlaanderen. Ze neemt je mee in haar ervaring met een kraambedpsychose. Een niet te missen optreden.

De redactie van PsychoseNet zat vorige week op de eerste rij en raadt iedereen aan om Mamamanie in het najaar 2024 te gaan bekijken. Op een openhartige, humoristische en heldere stijl doet ze je hardop lachen. Tegelijkertijd laat ze je stilstaan bij hoe heftig deze psychiatrische problematiek kan toeslaan.

Kraambedpsychose/post-partum psychose/postnatale psychose

Een jonge actrice wordt moeder. Ze voelt zich zo goed dat slapen niet meer hoeft. Bovendien blijkt ze opeens meertalig en in staat tot het bespelen van diverse muziekinstrumenten. Die jonge vrouw kan de hele wereld aan. Twee weken later wordt ze opgenomen op de afdeling psychiatrie, met lekkende borsten en zonder baby. Kraambedpsychose is de diagnose.

Hoe voelt het als er plots een deurtje opent in je hoofd waarachter alles mogelijk lijkt? En hoe keer je terug naar je vertrouwde zelf? Onder de vleugels van Wouter Deprez vertaalt Julie Delrue (Studio Orka, Chantal) haar verhaal naar de scene, spelend op de grens tussen comedy en theater. Muzikant Benjamin Desmet maakt de voorstelling af.

Het komt goed, het gaat over

Zonder voorbij te gaan aan het ernstig psychisch lijden, ook voor de omgeving, slaagt Julie Delrue erin een boodschap van hoop mee te geven. Ze geeft heel concreet inzicht in de zoektocht naar haar verloren identiteit. We krijgen handvatten die haar hielpen om terug bij zichzelf te keren. Inzichten die ook hulpverleners en naasten troosten. Chapeau!


De nieuwe speeldata van de theatervoorstelling ‘mamamanie’ najaar 2024 worden weldra opgeladen op de site van Julie Delrue.

Beluister ook de podcast binnen het project ‘stemmenoverpsychose’ waarin Julie Delrue  in gesprek gaat met professor Stijn Vanheule.

Vragen over ‘kraambedpsychose’ kan je stellen in het e-spreekuur van PsychoseNet aan psychiater Kristiaan Plasmans, expert in post-partum psychose. Je kan je vraag (anoniem) stellen via deze link.

 

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *