Main content

Het tiende congres van de Geestelijke Gezondheidszorg is van start gegaan! Met een beetje vertraging op de internetverbinding en soms een ongemakkelijk applaus van het beperkte live-publiek werden de honderden online-bezoekers wegwijs gemaakt in de agenda van de geestelijke gezondheidszorg.

De geestelijke gezondheidszorg komt steeds meer op vaste grond te staan met toenemend onderzoek naar psychologische en psychiatrische processen, maar ook de zorg ervan. De integratie van verschillende scholen, visies en ideeën krijgt steeds meer vorm. De geestelijke gezondheidszorg focust op inclusiviteit, en daar hebben we nood aan.

Het doel van dit congres is om een nieuw startpunt te wezen in de oneindige zoektocht naar verbetering.

Gedurende een hele week zullen verschillende sprekers hun domein van expertise toelichten terwijl ze vragen naar ideeën, inzichten, advies om zo ‘vooruitgang’ door samenwerking te bekomen. Dat is ons benadrukt geweest. Het is niet langer “Een voor allen en allen voor één“, maar het is allen voor allen. Van jongeren tot ouderen, van autisme spectrum stoornis tot schizofrenie, van een focus op ‘stoornis’ tot een focus op een ‘waardig leven’ en van behandeling tot herstelgericht werken, het zal allemaal passeren.

Wat is er al gepasseerd over psychose?

Opnieuw valt het woord “vooruitgang”. Wanneer de nadruk in het verleden -te veel- lag op het waarom, ligt de nadruk nu eerder op het waar naartoe. Waar wilt de persoon naar toe, hoe wilt hij daar naartoe en met wie? Waar kunnen we waardigheid integreren? Zin geven aan het leven in plaats van vruchteloos een oorzaak vastpinnen waar we niet altijd vat op hebben. Niet alleen de klinische wereld zet hierin stappen, ook het onderzoek boekt vooruitgang. Verschillende domeinen blijken een mogelijke toegangspoort te zijn in de zorg van een persoon met psychose zoals cognitieve functies: het geheugen, de aandacht, gedragscontrole en sociale vaardigheden.

De komende dagen zullen we vast meer te weten komen over het reilen en zeilen in de geestelijke gezondheidszorg, maar wat we al van de openingslezing kunnen meenemen is de grote focus op vooruitgang. Vooruitgang in de zin van herstel, vooruitgang in de zin van een waardig leven, vooruitgang in de zin van integratie, maar vooral zin in vooruitgang.


Meer informatie over het congres

  • Deel deze pagina: