Main content

Op woensdagavond 5 februari 2020 lanceert Bethanië de podcastreeks ‘Opgenomen’. Hoe kan je waardigheid en autonomie van patiënten garanderen tijdens een gedwongen opname of op een gesloten afdeling? Hoe kan je de drempel tussen hulpverleners en patiënten verkleinen?
Hoe praat je met kinderen over de opname van hun mama of papa? Hoe ga je tijdens een langdurige opname op een lichte en open manier om met een zwaar thema als seksualiteit? En hoe kan iemand die opgenomen is geweest een meerwaarde creëren in onze samenleving?

Vijf afleveringen – gemaakt door (ex-)patiënten, medewerkers en Dieter Coppens – vertellen hoe Bethanië de zorg voor patiënten beter maakt. Hoe kunnen we de zorg voor onze patiënten verbeteren? Deze vraag stelde psychiatrisch ziekenhuis Bethanië aan zichzelf en haar medewerkers. In de podcastreeks ‘Opgenomen’ krijg je een inkijk in die zoektocht. De reeks kwam tot stand in een unieke samenwerking met (ex-)patiënten en medewerkers van Bethanië:

De podcast werd ontwikkeld door Adriaan Severins van SLAK. Hij weet uit eigen ervaring wat het betekent om opgenomen te zijn in Bethanië, maar nu dook hij als geluidskunstenaar een maand lang onder op verschillende plekken in het psychiatrisch centrum. Vervolgens trok hij naar zijn studio om tot vijf afleveringen te komen. Johan Buytaert was zijn inhoudelijk klankbord. Kristel Dierckx, ook patiënt geweest in Bethanië, verzorgde beeldend werk. De muziek ontstond uit improvisatiesessies met muziektherapeuten Jelle Moors, Elke Van Buggenhout en Lisa Verleije. Zij maakten een muzikale reflectie op het gebeuren in de podcast.  Dieter Coppens praatte de podcast aan elkaar.

Vanaf 6 februari 2020 kan je de podcast beluisteren via www.bethanieemmaus.be of je favoriete podcast app.

Wil jij bij de lancering zijn? Hier vind je de gegevens op een rijtje:

– 5 februari 2020 om 18.30 uur
– Winterbar Bar d’Hivers, hoek Bethaniënlei en Emiel Vermeulenstraat, SintAntonius-Zoersel

Tijdens dit event kan u fragmenten beluisteren en in gesprek gaan met de makers van Opgenomen.

  • Deel deze pagina: