Main content

Wij zijn verheugd om een inspirerend verhaal te delen over de ontwikkeling van het educatieve bordspel ‘k Blijf staan, bedacht door Zoë Alaerts en haar spelpartner Britt Hendrix.

Het bordspel ” ‘k Blijf staan ” is een educatief hulpmiddel dat is gemaakt met als doel jongeren, ouders, leraren en hulpverleners vertrouwd te maken met de principes van Nieuwe Autoriteit.

Houding ten opzicht van autoriteit

Deze benadering legt de nadruk op een vernieuwende houding ten opzichte van autoriteit, waarbij de focus ligt op wederzijds respect en verbondenheid. Zoë en Britt misten een hands-on hulpmiddel dat jongeren en gezinnen konden gebruiken om de principes van Nieuwe autoriteit en Geweldloos verzet te oefenen. Vanuit deze behoefte ontstond het idee voor een educatief bordspel. Het spel richt zich op het behouden van controle over eigen handelen in moeilijke situaties, een essentieel onderdeel van Geweldloos verzet. De acht basishoudingen van Nieuwe autoriteit zijn vertaald naar een taal die jongeren begrijpen, met de nadruk op verbinding, vertrouwen en relatie.

In verbinding gaan met volwassenen

‘k Blijf staan is geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar. Het spel leert hen om op een respectvolle en effectieve manier in verbinding te staan met volwassenen. Of je nu individueel met een jongere speelt of met een (klas)groep tot 32 personen, het spel biedt de flexibiliteit om verschillende situaties te accommoderen. Bovendien is het een uitstekende manier om collega’s te introduceren aan de principes van Nieuwe autoriteit, dankzij de combinatie van leuke doe-opdrachten en theoretische kaders.

Een maatschappelijke meerwaarde

Zoë’s missie is om de jeugd op alle mogelijke manieren in de schijnwerpers te zetten en een tool onder de aandacht te brengen die een maatschappelijke meerwaarde biedt. Ondanks een beperkt netwerk en de overvloed aan informatie op sociale media, zoekt Zoë naar samenwerking en steun om het bordspel en de onderliggende boodschap breder te verspreiden. Het spel, ondersteund door Mariahuis vzw en Lions Club, doneert alle opbrengsten aan de leefgroepen van Mariahuis.

Oproep tot samenwerking

Zoë en Britt zijn bereid om op diverse platformen – radio, podcast, sociale media, tv, krant, tijdschrift – hun verhaal te delen. Ze staan open voor alle vormen van samenwerking en zijn ook beschikbaar voor lezingen of workshops.


Voor meer informatie kunt u terecht op hun website: www.mariahuis.be/kblijfstaan.

Neem contact op met Zoë Alaerts via zoealaerts@live.be

  • Deel deze pagina: