Main content

Nocturne voor Joachim: Een boek vol zin van een moeder wiens zoon uit het leven stapte

Magda De Wolf tracht in haar boek ‘Nocturne voor Joachim’ het leven van haar zoon in tere woorden te vatten. Het is een verhaal van een rolmodel gebaseerd op kwetsbaarheid, van een backpacker die niemand onberoerd laat. De lezer ontdekt zijn kracht, maar tegelijk ook zijn broosheid: onbeperkt ontvankelijk.

Waarom stapt een jongeman van 28 jaar na een concert in Gent uit het leven? Joachim wil net zo puur mogelijk in dit leven staan, wil alle mensen omarmen. ‘How I all love you guys!’ Is het een soort kortsluiting? Is hij overgevoelig? Is er een extreme schommeling van stemmingen in het spel? Zoekt hij een ultieme bevestiging? Maar van wie dan? En vanwaar die twijfel aan zichzelf, die als een duiveltje uit een doosje de kop kan opsteken? Hyperkinetisch, gedreven door een innerlijke onrust, gaat Joachim over grenzen. ‘No boundaries.’ Hij is een zoekende dichter.

Nocturne voor Joachim is een herkenbaar verhaal over de innerlijke waarheid van de mens en over liefde die blijft schitteren over de grenzen van de dood heen. ‘Als de lezer vervuld kan worden van het gevoel dat niets in het leven tevergeefs is, als ik een klein stukje wereld een tikkeltje meer empathisch kan maken, dan zal ik glanzen vanbinnen,’ schrijft zijn moeder. Het boek van Magda De Wolf biedt troost bij ons aller zoektocht naar de diepere betekenis van het leven, van wat ons overkomt. Het laat ons een glimp zien van het eeuwige, in een overgave aan de natuurlijkheid van komen en gaan.

Niets in het leven is tevergeefs.
Als ik een klein stukje wereld meer empathisch kan maken, dan zal ik glanzen vanbinnen.

Nocturne voor Joachim werd voorgesteld op 9 november 2019 in de Feestzaal van het Oude Stadhuis in Aalst. Het boek is verkrijgbaar bij de auteur, op het web en in de betere boekhandel.
Technische fiche: Auteur: Magda De Wolf | Taal: Nederlands | Pagina’s: 426 | Afwerking: Paperback | Formaat: 155×235 Uitgeverij Scriptomanen, Aalst | ISBN:978-94-6266-384-8 | Particuliere verkoopprijs: € 24,95

Podcast over nocturne voor Joachim: [in]sane wil geestelijke gezondheidszorg destigamtiseren

Magda De Wolf licht haar boek ook toe in de eerste aflevering van een podcast van het project [in]sane. [in]sane wil via woord en muziek een actieve bijdrage leveren aan het verminderen van het stigma rond geestelijke gezondheidszorg.

[in]sane is een project van An Staels (directeur patiëntenzorg PC Ariadne, Lede), de componist/muzikant Marc Borms en auteur Patrick Bernauw. Behalve een podcast bestaat [in]sane uit een gelijknamige cd met songs van An Staels en Marc Borms, het boek ‘Gewone mensen in een bijzondere wereld’ van An Staels – beide verschijnen in het voorjaar van 2020 – en vertel- en muziektheater. [in]sane is een project dat loopt in samenwerking met de Organisatie Broeders van Liefde en Te Gek?! en dat een destigmatisering van de geestelijke gezondheidszorg beoogt. Met verhalen van hulpverleners, ervaringsdeskundigen en familieleden die dagelijks omgaan met psychische kwetsbaarheden. En waarin een boodschap van moed en hoop centraal staat.

Info project [in]sane en podcastaflevering ‘Nocturne voor Joachim’: www.in-sane.be | podcast: www.spreaker.com/show/in-sane | Spotify en Apple Podcast

Perscontacten: Magda De Wolf (auteur): 0473/725549 Patrick Bernauw (Uitgeverij Scriptomanen): 053/783010 | patrick.bernauw@gmail.com An Staels (project [in]sane): 0468/333811 | info@in-sane.be

  • Deel deze pagina: