Main content

In het Julius Center wordt gezocht naar mensen met psychosegevoeligheid die mee willen doen aan een onderzoek over de ethiek van hersenorganoïden. Dit zijn mini-organen die in een laboratorium worden gekweekt uit stamcellen. Lees hieronder de oproep van onderzoeker Dolly Haselager.

Beste lezer,

Om maar met de deur in huis te vallen: ik ben op zoek naar u. Sterker nog, ik ben benieuwd naar uw mening, uw intuïtie en uw ideeën. Mijn naam is Dolly Haselager en ik ben student geneeskunde. Ik doe een onderzoek bij de afdeling medische ethiek. Mijn onderzoek gaat over de ethiek van hersenorganoïden.

Hersenorganoïden zijn mini-organen die in het laboratorium gekweekt worden uit stamcellen. Het zijn klompjes cellen die lijken op levend hersenweefsel. Met hersenorganoïden kan in het laboratorium veel onderzoek gedaan worden naar de werking van de hersenen en wat er mis kan gaan in de hersenen. Dat is veelbelovend, maar hersenorganoïden roepen ook ethische vragen op: Wat is een hersenorganoïde eigenlijk voor iets? Wat mogen we er wel en niet mee doen? Op welke manier moet er toestemming gevraagd worden aan donoren? En zo kan je nog wel wat vragen bedenken.

We vinden dat het debat over de ethische aspecten van hersenorganoïden niet uitsluitend onder artsen en wetenschappers gevoerd zou moeten worden. En daarom ben ik op zoek naar mensen met psychosegevoeligheid. Ik ben benieuwd wat mensen met een psychosegevoeligheid van dit thema vinden.

Zou ik u mogen interviewen? Een interview duurt maximaal 1 uur en kan zowel bij u thuis als in het UMC Utrecht plaatsvinden. Voorkennis is niet vereist en voorbereiden is niet nodig.

Heeft u interesse om mee te doen of wilt u meer weten over mijn onderzoek?
Stuur mij dan een e-mail. Mijn e-mailadres is d.r.e.haselager-3@umcutrecht.nl

 

  • Deel deze pagina: