Main content

Hulpverleners met levenservaringen verenigen zich om nieuwe intervisiegroepen op te richten.

Levenservaringen vormen de basis van wie we zijn en hoe we in de wereld staan. Als hulpverleners begrijpen we maar al te goed dat deze ervaringen niet alleen onze persoonlijke levens beïnvloeden, maar ook onze benadering van het hulpverleningsvak. Maar, en dit is van cruciaal belang, we moeten ook voorzichtig zijn met het creëren van stigma. Het vermogen om empathisch contact te maken met cliënten en hun problemen te begrijpen, blijft het hart van effectieve zorg.

We willen de nadruk leggen op het belang van ervaringsgerichte intervisie, waarin hulpverleners veilig en ondersteunend met elkaar in gesprek kunnen gaan over hun persoonlijke verhalen en ervaringen.

De kracht van ervaringsgerichte intervisie

Ervaringsgerichte intervisie is een waardevolle aanvulling op de toolbox van elke hulpverlener. Het stelt hulpverleners in staat om hun persoonlijke verhalen en ervaringen te delen in een veilige omgeving, en deze in wisselwerking te brengen met de uitdagingen en vragen die ze in hun werk tegenkomen. Dit proces biedt een unieke gelegenheid om onszelf, onze collega’s en onze cliënten op een dieper niveau te begrijpen.

  • Zelfontplooiing: door open en eerlijk te kunnen zijn over onze kwetsbaarheden en gevoelens, hebben we als hulpverleners veel geleerd over onszelf. Het heeft ons geholpen om onze sterke punten en groeigebieden te identificeren, en heeft geleid tot persoonlijke groei en ontwikkeling.
  • Empathie en begrip: het delen van persoonlijke verhalen en ervaringen stelt ons in staat om diepgaande empathie te ontwikkelen voor onze cliënten. We begrijpen beter wat ze doormaken en kunnen hen daardoor effectiever ondersteunen.
  • Professionele ontwikkeling: ervaringsgerichte intervisie biedt de kans om nieuwe inzichten en strategieën te ontdekken om met complexe situaties om te gaan. Het verrijkt ons arsenaal aan benaderingen en verbetert de kwaliteit van zorg die we bieden.

Actiegroep ervaringsdeskundige hulpverleners

Bij PsychoseNet zijn we ervan overtuigd dat ervaringsgerichte intervisie een waardevolle tool is voor hulpverleners. De Actiegroep Ervaringsdeskundige Hulpverleners zijn een diverse groep van hulpverleners die hun eigen levenservaringen willen inzetten om betere zorg te bieden aan cliënten.

Sluit je aan bij deze beweging

Herken jij jezelf in de kracht van ervaringsgerichte intervisie? Wil je meer te weten komen over deze actiegroep of overweeg je om deel te nemen aan een van deze intervisiegroepen? We moedigen je van harte aan om contact met hen op te nemen.

Stuur een e-mail naar actiegroep.hulpverleners@uilenspiegel.net en laat hen weten dat je geïnteresseerd bent. Ze staan open voor alle hulpverleners die de waarde van hun levenservaringen begrijpen en deze willen gebruiken om hun beroep te verbeteren. Samen kunnen we groeien, leren en nog effectievere zorg leveren aan degenen die het nodig hebben.

  • Deel deze pagina: