Main content

Kristof Stubbers werkt als ervaringsdeskundige binnen het mobiel team van de GGZ Kempen. Ook is hij enorm geëngageerd voor OPZ Geel. Hij heeft tien jaar met een psychose gevochten. Zonder medicatie was de situatie onleefbaar.

1. Wanneer voelde jij je het laatst kwetsbaar?

Deze week nog. Ik had eergisteren een dipje. Wat somber. Ben ik ’s avonds bij een vriend geweest en dan is dat over gegaan. Herstelvisie zegt leven met kwetsbaarheid, ik ben toch op zoek naar genezing van psychose, van medicatie vanaf raken, alhoewel ik dat ook niet te veel hoop. Dit probeer ik via spiritualiteit. De aanwezigheid van psychose gevoeligheid maakt dat ik mij kwetsbaar voel. Ik denk dat als ik zou stoppen met medicatie, dat het sowieso terugkomt, misschien ook niet. Ik worstel daar heel hard mee “Zou ik toch met de psychotische beleving kunnen leven? Dat is toch eenmaal wie ik ben?”

2. Als je een ding mocht veranderen in de GGZ wat zou dat zijn?

Duidelijk voor mij, ik heb al gezegd dat ik met spiritualiteit bezig ben. Ik vind dat de ggz daar tekort schiet. Ze zijn vooral met medicatie bezig, dat is voornamelijk symptoom bestrijding en onderdrukking van de symptomen. Ik heb reeds in beperkte mate ervaring met healing. Het zou mooi zijn moesten meer mensen die toegang vinden. Of dit nu persé in de ggz moet, weet ik niet. Maar er is alleszins te weinig aanbod. Soms doen ze aan mindfulness, yoga, tai chi,… dus dat is wel een goede evolutie. Maar het zou voor mee nog sterker aanwezig mogen zijn.

3. Welke hulpverlener is je bijgebleven?

Verschillende, maar er is er één moment dat mij is bijgebleven. Ik zat in felle crisis en ze sloten mij op in de isolatiecel. Enkele keren gebeurde dit op een vrij brute en respectloze manier. Er was een psychiater die raakte mij aan en zei “ik ga u een spuit geven om te kalmeren”. Dit was een moment waarop ik warmte en “liefde” ervaarde. Er vond een tedere aanraking plaats en ik kreeg het gevoel dat alles wel ging goed komen.

4. Waar vind jij rust?

’s Morgens ga ik vaak iets drinken met een vriend, ik doe dagelijks aan meditatie.

Hoelang mediteer je al?

Ik doe dat al vijf jaar. Ik zit in een groepje dat wekelijks samenkomt om te mediteren. Maar als ik dat thuis doe dan doe ik vaak hele lange sessies. Hier ervaar ik ook “heling”

5. Hoe gaat het met je eigen zelfbeeld?

Momenteel is dat heel goed, onder andere door mijn job. Ik heb lang geleden onder stigma en zelf-stigma. In het begin was het moeilijk in omgang met mijn collega’s. Maar ondertussen zijn we een jaar verder en ben ik goed opgenomen in de groep. Het doet deugd om niet steeds in contact te komen met mensen die ook een psychische kwetsbaarheid hebben, maar om ook met “normale” mensen in contact te komen. Dat doet goed om mijn zelfbeeld positief te houden. Ik heb nu een goede mix tussen vrienden die ik ken uit de psychiatrie en vrienden van buiten de psychiatrie.

6. Welke tips heb jij voor anderen in de GGZ?

Ik merk nu ik zelf in de psychiatrie werk, wordt het bij mij bevestigd dat hulpverlening niet altijd zoveel kunnen doen. De arts kan iets voorschrijven wat wel goed kan helpen, iemand anders kan een gesprek voeren waar je als cliënt veel aan hebt. Maar soms heb ik de indruk dat mensen te veel verwachten van de hulpverlening. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om zelf te blijven zoeken en op een bepaalde manier zelf de weg zoeken. Grotendeels moet je het zelf doen en je zeker en vast niet beperken tot de psychiatrie. Psychiatrie speelt een belangrijke rol bij het herstel, maar het helpt niet als je zelf niet verder aan de slag gaat.

Is er nog iets dat je kwijt wil?

Ik denk dat ik niet de enige ben met de mening dat je soms terug verlangt naar je psychose. Er waren heel veel slechte momenten tijdens mijn psychose, hiervoor nam ik dan medicatie. Maar er waren ook enkele mooie momenten gedurende mijn psychose. Ik denk dat veel mensen met een psychotisch kwetsbaarheid deze momenten soms opzoeken.

Verlangt u soms naar de goede momenten die plaatsvonden tijdens uw psychose?

Ja dat geeft een diepere tevredenheid.

Op momenten dat u verlangt naar uw psychose, wat doet u dan om dat al dan niet tegen te gaan?

Ik ga dat niet tegen, ik zoek dat soms zelf op. Ik rook een paar keer per jaar nog cannabis. Zo kom ik een beetje in contact met mijn psychose, maar is het ’s morgens ook weer voorbij. Ik ben ook geïnteresseerd in ayahuasca, een psychedelische plant uit het Amazonewoud. Sommigen zeggen dat het depressie en zelfs schizofrenie kan genezen, maar het lijkt me ook gevaarlijk omdat het misschien ook een averechts effect kan hebben, namelijk terug psychotisch worden.

Een leven lang psychotisch zijn, zoals ik het ken, is geen optie, dat is ondraaglijk.

Psychosenet verwijst naar de mogelijkheid om een psychose te induceren aan de hand van drugs. Anderzijds willen we ook verwijzen naar een artikel waarin staat dat er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat psychiatrische patiënten baat kunnen hebben bij het gebruik van cannabis.

  • Deel deze pagina: