Main content

Vraag

Beste,

Mijn zoon van 16 jaar oud gebruikt sinds enige jaren Abilify. De dosering was ooit veel hoger, maar de laatste twee jaar is de dosering 2,5 mg per dag. Hij wil graag afbouwen en er werd met de kinderarts afgesproken dat we op een rustig moment zouden afbouwen.

Gisteren kwam ik er bij toeval achter dat hij na dat gesprek zomaar gestopt is. Helemaal, dus zonder afbouwen. Hij klaagde veel over hoofdpijn en buikpijn. Nu denk ik dat die dingen misschien met elkaar te maken hebben. Wat doe ik het beste, het nu laten zoals het is of toch terug naar een kleinere dosering zoals oorspronkelijk het afbouwplan was?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste,

Op zich is de afbouw van 2,5 mg Abilify door ineens te stoppen geen grote stap. Veel mensen zullen hiervan weinig hinder ondervinden. Na langdurig gebruik kan het toch voorkomen dat het stoppen gepaard gaat men lichamelijke klachten. Meestal zijn deze van voorbijgaande aard en kan een afwachtende houding aangenomen worden.

Als de lichamelijke klachten erg hinderlijk zijn en/of lang aanhouden, kan afbouw met een extra tussenstap (bijv. 1,25 mg) aangewezen zijn.

Hopelijk gat het ondertussen beter met je zoon.

Groeten,
Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Jeroen Kleinen op 4 december 2019
Expert Avatar

Jeroen is psychiater en systeemtherapeut verbonden aan het PC Sint-Hiëronymus te Sint-Niklaas en werkzaam binnen het mobiel team langdurige zorg regio noord van het Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS.

  • Deel deze pagina: