Main content

Vraag

Ik zit in de afbouw van Seroxat, waar ik nu 1,5 jaar mee bezig ben. Zo ging ik van 20 mg naar 10 mg en nadien naar 5 mg. Momenteel zit ik op 4 mg en nu pas beginnen de afbouw klachten te komen. Dit is vooral een angstig gevoel wat ik niet goed kan omschrijven.

Na een paar dagen kan ik mij opeens super goed voelen alsof niks aan de hand is. Ben ik te snel gegaan? Wat kunt u mij aanraden?

Ik wil na jarenlang medicatiegebruik hiermee stoppen. Er is mij ook nooit een andere remedie aangeboden voor mijn angststoornis.

Antwoord

Ik zal je vraag over medicatie-afbouw zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

SSRI's zoals Seroxat zijn middelen tegen angst en depressie. Het werkingsmechanisme is gericht op het installeren van een ander evenwicht tussen de verschillende neurotransmitters (piepkleine boodschapper-stofjes tussen de zenuwen) in de hersenen. Seroxat is de SSRI met het kortste halfleven, namelijk 24 uur. Dat betekent dat 24 uren na de inname van een pilletje Seroxat, de helft uit het lichaam is verdwenen. Bijvoorbeeld bij Prozac duurt dat veel langer, namelijk 4 tot 6 dagen.

Hoe korter het halfleven van een medicament, hoe meer je lichaam kan protesteren als de hoeveelheid van het product onder een kritische drempel zakt. Seroxat is het antidepressivum dat het meeste kans geeft op een zogenaamd 'ontrekkingssyndroom': het hebben van ontwenningssymptomen door stoppen met de medicatie. Het was dus heel verstandig om langzaam af te bouwen, zoals je hebt gedaan. Want langzame afbouw vermindert de kans op vervelende symptomen, die soms de indruk geven dat je hervalt in het oorspronkelijke probleem.

Er zijn echter duidelijke verschillen tussen ontwenningssymptomen en herval. Ontwenningssymptomen treden snel op bij de afbouw of het stoppen met medicatie, terwijl een herval pas veel later optreedt. Ontwenningssymptomen zijn ook eerder 'atypisch': griepachtige verschijnselen, duizeligheid, maaglast, maar ook zweten en hevige psychische symptomen zoals angst. Ze verdwijnen ook snel na het innemen van een nieuwe dosis van de SSRI, terwijl bij herval er een veel langere tijd nodig is om te herstellen. Dat is dus de reden dat je na een 5-tal dagen weer helemaal het gevoel hebt van stabiel te zijn en goed in je vel te zitten. Er is een nieuw evenwicht bereikt.

Ik denk dus dat er momenteel geen reden is tot ongerustheid. Het verder nemen van telkens een lagere dosis Seroxat zal je helpen om er tenslotte helemaal mee te stoppen. Het consulteren van een psycholoog is ook bijzonder nuttig om anders te leren omgaan met de angstklachten.

Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt en wens je het allerbeste!

Kirsten

Beantwoord door: Kirsten Catthoor (psychiater) op 18 februari 2019
  • Deel deze pagina: