Main content

Vraag

Beste

Hoe kan ik mijn partner duidelijk maken dat ik het stressvolle situaties vind als hij drinkt? Hij drinkt al 20 jaar maar wilt niet stoppen en naar mijn gevoel ook niet minderen.

Ik voel me er niet goed meer bij al is de liefde er nu nog wel.

 
 

Antwoord

Beste,

Een partner die drinkt is een enorme belasting voor de relatie. Sommige mensen hebben me verteld dat het is als een derde in de relatie: iemand waarmee je partner zich verbonden heeft, en die hij (of zij) niet wil loslaten.

Wat kan je doen?
Iemand die al 20 jaar drinkt en die zelf geen motivatie voelt om minder te drinken kan je niet met redelijke argumenten overtuigen. Ik heb de indruk dat je dat al geprobeerd hebt, en dat je gemerkt hebt dat dat geen succes gehad heeft. Zo is het meestal: een drinker slaagt er pas in minder te drinken als hij of zij dat zelf wil, bv. omdat hij/zij geconfronteerd wordt met de negatieve gevolgen van drinken (bv. op vlak van gezondheid, ...)

En ja, als er ondanks al je pogingen niets verandert, dan zinkt de moed je in de schoenen. Sommige dagen kan je er mee leven, en op andere dagen valt het heel zwaar. Hopelijk heeft hij wat begrip voor jou en houdt hij toch wat rekening met jou.

Ik denk dat het belangrijk is dat je ook aan jezelf denkt. Wat heb jij nodig in dit leven? Wat maakt jou gelukkig? Wat maakt jou ongelukkig? Wat verwacht je van hem? Ik denk dat je alles eens op een rijtje moet zetten. Daarbij is het vaak goed dat je daar niet alleen mee staat. Met wie kan je hier over praten? Broer? Zus? Vriend? Vriendin? Ouders? ....

Als je zo niemand vindt in je omgeving zou je kunnen aankloppen bij een professionele hulpverlener (huisarts? plaatselijk Centrum Geestelijke Gezondheidszorg? ...).

Goede moed!

Met vriendelijke groeten,

Peter Rober

 
 
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Rober op 21 juni 2021
Expert Avatar

Peter Rober is klinisch psycholoog en gezinstherapeut. Hij is als hoogleraar verbonden aan het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen (KU Leuven). Hij heeft heel wat ervaring in het werken met gezinnen die worstelen met psychische kwetsbaarheid bij hun kinderen of jongeren.

  • Deel deze pagina: