Main content

Vraag

Kan een Xeplion depot en/of Invega, botschade geven?

Hoe komt het dat ik zo moe ben? Ik voel me zwak en kom nog nauwelijks in beweging.

Kan je met Invega 3 mg ineens stoppen? Ik heb geen vervangende psychiater momenteel.

Antwoord

Beste,

Paliperidon is het werkzame bestanddeel in deze producten. Een van de bijwerkingen van die stof kan erin bestaan dat de hypofyse gestimuleerd wordt om prolactine te produceren – dit kan je laten controleren bij een bloedname. Meestal merk je dit zo ook wel al: je voelt meer spanning aan de borsten of de menstruaties blijven uit.

Het klopt dat prolactine ook kan bijdragen tot botafbraak. Die bijwerking is bij deze stof echter soms van voorbijgaande aard, dus is het goed van even gedurende een periode af te wachten en opnieuw te meten. Bovendien, als je tegelijkertijd orale contraceptie (de pil) inneemt, is er in principe geen probleem omdat de impact op het bot teniet wordt gedaan.

Verder speelt ook de leeftijd een rol: na de menopauze is het risico met of zonder dergelijk medicijn in principe eigenlijk even groot – en gelden dus de algemene adviezen (zorgen voor voldoende calciuminname en vitamine D). In ieder geval is het raadzaam om dit voor jouw specifieke situatie eens met je huisarts te bespreken.

Het vermoeidheids- en zwaktegevoel dat je beschrijft bij die beperkte dosis is moeilijk vanop een afstand te beoordelen. Er zijn immers heel veel oorzaken van dergelijke klachten, die soms zelfs meer te maken hebben met de aandoening waarvoor je dit medicijn inneemt.

Over het stoppen van een dergelijk medicijn is het hoe dan ook aan te raden om dit te doen in overleg met een psychiater. Er bestaan immers wel algemene richtlijnen, maar bij ieder individu is het toch wat anders en dat vergt individuele en gespecialiseerde opvolging. Drie milligram is in ieder geval al de laagste dosis, dus je kan in principe niet anders dan in 1 keer stoppen.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 48
Beantwoord door: Wim Simons op 27 februari 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: