Main content

Vraag

Beste,

Ik heb het vermoeden dat ik manisch depressief ben. Bestaat er de mogelijkheid om dit te laten testen?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste,

De diagnose "bipolaire stoornis" (wat we vroeger inderdaad omschreven als "manisch depressief") kan vooral duidelijker worden gesteld wanneer je enkele gesprekken hebt gehad met een psychiater, waarbij zowel je klachten, als het verloop van die klachten doorheen de voorbije jaren, goed worden bevraagd en besproken. Soms gebruikt de psychiater daarbij ook een aantal vragenlijsten, maar die zijn er vooral ter ondersteuning van de gesprekken en kunnen op zichzelf zeker niet als een "test" worden beschouwd.

Als je zelf alvast meer informatie wil over wat een bipolaire spectrumstoornis precies kan inhouden, verwijs ik graag naar deze link elders op de website.

Aan de hand van die informatie kan je misschien ook al gerichter het gesprek met een psychiater voorbereiden. Want ik wil je dus zeker aanmoedigen om een afspraak voor enkele consultaties bij een psychiater vast te durven leggen, om je vraag beantwoord te krijgen.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 37
Beantwoord door: Wim Simons op 2 december 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: