Main content

Vraag

Beste

Ik heb 2 jaar geleden een epileptische aanval, absence, gehad en ben sindsdien depressief ondanks dat ik antidepressiva gebruik. Betekent dit dat ik nog epileptisch ben?

Bedankt.

Ed

 
 

Antwoord

Beste Ed,

Dank voor je vraag en heel vervelend voor je dat je kampt met depressie. Er is inderdaad een verband tussen depressie en epilepsie. De reden waarom beide problemen vaker samen voorkomen is echter niet zo helder. Het kan gaan om een gedeelde genetische kwetsbaarheid - beide zijn problemen van het centraal zenuwstelsel, maar het kan ook zijn dat de stress en spanning die samengaat met een epileptische aanval op zich dan weer depressie triggeren. Kortom, vermits de samenhang tussen beide zo complex is, kan je niet uit de aanwezigheid van het ene iets zeggen over het andere. Het spijt me dat ik geen duidelijker antwoord kan geven. Voor vragen over epilepsie kan je best bij een neuroloog terecht,

Veel sterkte!

Inez

 
 
Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Inez Germeys op 24 augustus 2021
Expert Avatar

Inez is psycholoog en hoogleraar Psychiatrie binnen het Center for Contextual Psychiatry aan KU Leuven. Zij doet voornamelijk onderzoek naar de interactie tussen de persoon en zijn omgeving bij het ontstaan van psychische klachten. Inez is ook expert in het gebruik van digitale technologie bij de behandeling van psychische aandoeningen.

  • Deel deze pagina: