Main content

Vraag

Beste,

Ik vroeg mij af of mensen ook psychoses kunnen doormaken zonder wanen ‘waar te nemen’, noch visueel als auditief.

Ik heb een vriend die sinds zijn puberteit vaak in een psychotische periode terechtkomt na het gebruiken van cannabis. In zo’n periode lijkt het alsof zijn persoonlijkheid verandert, dit gebeurt op sociaal vlak. Hij gaat dan anders om met mensen die hij kent, hij maakt zeer gemakkelijk contact met vreemden en wordt heel actief op sociale media, eerder ongeremd. Ook vindt hij in elke boodschap een onderliggende betekenis die er niet per se is. Het is niet zo dat hij dingen hoort of ziet die er in de werkelijkheid niet zijn, al verschilt zijn realiteit wel van de ‘echte’ realiteit. Zo’n periode duurt meestal enkele weken. Ik weet ook dat hij bepaalde trauma ’s heeft gehad in zijn jeugd, die te maken hebben met de scheiding van zijn ouders.

Ik vroeg mij dus af of dit dus ook psychose is, aangezien ik lees dat wanen een zeer kenmerkend symptoom zijn van een psychose.

Alvast bedankt voor uw antwoord!
Vriendelijke groet

Antwoord

Beste,

Er bestaan verschillende soorten symptomen die kunnen voorkomen bij een psychose: hallucinaties, wanen, ontregeling van de stemming, cognitieve problemen (zoals bepaalde denkstoornissen maar ook bijvoorbeeld problemen met plannen en organiseren). Deze symptomen hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Het is dus zeker mogelijk dat er sprake is van een psychose zonder hallucinaties en het is ook mogelijk dat iemand psychotische symptomen ervaart zonder dat er sprake is van duidelijke waanideeën. Het is uiteraard niet mogelijk om iets te zeggen over de diagnose van jouw vriend zonder hem zelf gesproken te hebben.

Hopelijk weet je hiermee voldoende.
Groeten,
Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jeroen Kleinen op 22 februari 2022
Expert Avatar

Jeroen is psychiater en systeemtherapeut verbonden aan het PC Sint-Hiëronymus te Sint-Niklaas en werkzaam binnen het mobiel team langdurige zorg regio noord van het Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS.

  • Deel deze pagina: