Main content

Vraag

Borderline zou afnemen vanaf 40 jaar.

Is het mogelijk dat de nadelen erger worden met het ouder worden? Ik bedoel niet zozeer de dagdagelijkse gevolgen, maar eerder de contrasten. De stemmingswisselingen zijn enorm. Of je voelt je goed of je verandert voor het minste in een gevaarlijk iemand? Blackouts en de gevolgen zijn niet te overzien.

Wat denk je?

 
 
 
 

Antwoord

Beste,

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Het verloop van een borderline persoonlijkheidsproblematiek is bij iedereen verschillend. Soms worden klachten minder of milder, soms niet. Het al dan niet erger worden van bepaalde klachten lijkt me niet zozeer met de leeftijd te maken te hebben maar veeleer met het al dan niet vinden van een bepaalde stabiliteit in het leven en met het voorkomen van bepaalde ingrijpende levensgebeurtenissen (relatiebreuk, verlies van een job, verliefdheid en de angst dit opnieuw kwijt te raken, ...). Dit alles kan maken dat klachten ook op latere leeftijd heftiger worden. Dit is dus erg persoonlijk en moeilijk te voorspellen.

Met vriendelijke groeten,
Jeroen Kleinen

 
 
 
 
Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jeroen Kleinen op 29 maart 2021
Expert Avatar

Jeroen is psychiater en systeemtherapeut verbonden aan het PC Sint-Hiëronymus te Sint-Niklaas en werkzaam binnen het mobiel team langdurige zorg regio noord van het Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS.

  • Deel deze pagina: