Main content

Vraag

Beste

Ik heb tijdens een psychose, in een vlaag van waanzin, brand gesticht aan een wagen van iemand. Hoe moet ik, buiten wat mij gerechtelijk nog te wachten staat, hiermee omgaan om dit te verwerken. Ik heb het er vaak heel moeilijk mee om dit te plaatsen.

Bedankt

Antwoord

Beste,

Mijn excuses voor de laattijdige reactie. Er liep iets fout met de mailing. Ik kan me voorstellen dat dit zwaar op je weegt. Er is ook geen pasklare oplossing voor. Ik denk dat het goed zou zijn om dit met een psychotherapeut verder op te nemen en erover te kunnen spreken. De meeste mensen houden een zekere mate van herinnering bij over de psychotische belevingen. Het gebeurt ook dat er een vorm van blackout optreedt voor een bepaalde periode. Ook al heb je dan bepaalde handelingen gesteld, kan men vanuit een juridisch standpunt oordelen dat je in die periode niet toerekeningsvatbaar was. Vanuit een maatschappelijk oogpunt ben je dan in zekere zin niet schuldig aan de feiten, hoewel dit natuurlijk helemaal anders kan voelen voor jou. Schuldbekwaamheid, of het gegeven dat je je schuldig voelt is dan weer een teken van geestelijke gezondheid, maar dat is mogelijks momenteel slechts een magere troost voor je.

Ik wens je in ieder geval veel sterkte toe onder deze moeilijke omstandigheden!

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Kristiaan Plasmans op 14 januari 2022
Expert Avatar

Kristiaan is psychiater op de Moeder & Baby unit in Zoersel en expert in postpartum psychose. Hij volgde een opleiding tot systeemtherapeut en was jarenlang actief als psychotherapeut binnen de centra voor geestelijke gezondheidszorg. Kristiaan gelooft erg in een psychiatrie met een menselijk gelaat. Zijn boek 'de intuïtie van de psychiater' handelt over het goed afgestemd geraken in de therapeutische relatie.

  • Deel deze pagina: