Main content

Vraag

Beste,

Even kort geschetst:

Wij als familie zouden mijn zus graag laten colloceren. We hebben reeds gedurende jaren een dossier samengesteld met feiten en gebeurtenissen. Ze heeft één persoonlijkheidsstoornis en een alcoholverslaving.
Haar situatie is zodanig alarmerend dat we echt moeten ingrijpen. Volgens de huisarts is mijn zus ‘een vogel voor de kat’ en zal ze hieraan overlijden.

Wij willen alles op alles zetten om via elke weg hulp te bieden aan haar.

Kan u ons hieromtrent verder helpen?

Alvast vriendelijk bedankt

 
 

Antwoord

Beste,

Een gedwongen opname is mogelijk wanneer de belanghebbenden (bijvoorbeeld familieleden, vrienden, huisarts, ...) een schriftelijk verzoek indienen bij het bevoegde vredegerecht. Bij dit verzoek moet een omstandig geneeskundig verslag worden gevoegd. De vrederechter zal nadien beslissen of een gedwongen opname, al dan niet, moet worden bevestigd. Het omstandig geneeskundig verslag mag niet ouder zijn dan 15 dagen. Bovendien moet in het verslag de gezondheidstoestand van de persoon en de symptomen van de ziekte worden beschreven. Het verslag mag trouwens niet worden opgesteld door een arts die een bloed- of aanverwant van de betrokkene is.

Op basis van het omstandig geneeskundig verslag zal de Vrederechter nagaan of er is voldaan aan de voorwaarden van een gedwongen opname, met name (1) de aanwezigheid van een geestesziekte, (2) het gevaar voor zichzelf of een andere en (3) causaal verband tussen de geestesziekte en het gevaar.

Ik hoop dat u met deze informatie iets meer geholpen bent.

Julie Hantson

 
 
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Julie Hantson op 14 april 2021
Expert Avatar

Julie Hantson is een advocaat gespecialiseerd in het medisch recht en het gezondheidsrecht. Zij legt zich onder andere toe op de rechten van de patiënten en de gedwongen opname. Als onderzoeker is zij ook verbonden aan de Leerstoel Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek (AHLEC) van de Universiteit van Antwerpen.

  • Deel deze pagina: