Main content

Vraag

Beste psychiater

Ik lijd aan recidiverende depressie en angst, klachten uitgelokt door langdurige stress. Heb geen trauma’s of persoonlijkheids stoornis. Wel zit er van zowel vaders als moederskant veel depressie en angst in de familie.
Vandaag deelde mijn psychiater me mee dat bij mij ‘het brandalarm te scherp staat afgesteld’. Ik zie haar pas weer over 6 weken en blijf toch met vragen zitten. Hoe ga ik om met:
Medicatie/supplementen
Carrière
Relatie
Vrije tijd
Voeding
Sport etc.

Wil graag advies om een volgende episode te vermijden.
Dank alvast.

Antwoord

Beste,
Dank om uw vraag te stellen via Psychosenet.
Om psychische goed in balans te blijven, is het belangrijk om op een aantal zaken op vlak van levensstijl goed te letten. In de eerste plaats is een goede en voldoende nachtrust noodzakelijk. Shiftwerk is dus te vermijden, net als andere nachtelijke activiteiten. Daarnaast kan een goede dagstructuur helpend zijn, activiteiten plannen op een manier dat ze geen stress of chaos opleveren. Zorgen dat je voldoende tijd hebt voor alles en niet de hele tijd van hier naar daar moet hollen. Gezonde voeding is voor elke mens belangrijk, dus ook voor iemand met psychische kwetsbaarheid. Voldoende groenten en fruit, beperken van rood en bewerkt vlees, juiste balans tussen vetten, koolhydraten en eiwitten. Supplementen met omega-3 vetzuren worden in sommige studies aangeraden voor het brein. En tenslotte toont elk wetenschappelijk onderzoek aan dat beweging even sterk antidepressief werkt bij milde tot matige depressies dan medicatie. Zowel aeroob als anaeroob bewegen is goed. Elke dag een wandeling maken kan al helpen. Het organiseren van een gezonde levenstijl is natuurlijk erg individueel, en een kwestie van uitproberen. Ik wens u alvast heel veel succes!

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: op 20 mei 2022
  • Deel deze pagina: