Main content

Vraag

Beste Sven
Sinds jaren ervaar ik wisselende stemmingen en randpsychose. Ik neem hier al geruime tijd medicatie voor, maar heb nog niet lang ingezien dat ik vooral mijn levensstijl moet aanpassen. Ik werk 3 uur per week als vrijwilliger, voed mijn dochter van 16 alleen op en zorg voor onze hond en het huishouden. Dit alles vraagt veel energie van mij. Ik voel me vaak minder dan een ander omdat ik niet fulltime kan werken… Daardoor heb ik mezelf ook jarenlang geforceerd om toch maar zo ‘normaal’ mogelijk te kunnen doen. Dat heeft me nog meer uitgeput natuurlijk. Nu is mijn vraag ook zou iets creatiefs doen mijn creativiteit weer kunnen doen stromen? Die is namelijk wat naar de achtergrond verdwenen… Wat zou je aanraden als start? Ik zou bijvoorbeeld graag naar De Loods in Duffel gaan, maar dat kan ik niet combineren met mijn vrijwilligerswerk en andere activiteiten. Soms denk ik dat ik werken maar beter helemaal kan vergeten en beter iets creatiefs doe om me te ontspannen en nieuwe energie op te doen. Sorry voor mijn verwarrende bericht… Mijn vraag is eigenlijk: zou het heel erg zijn om mijn werk op te geven en in plaats daarvan iets creatiefs te gaan doen? Werken zorgt er namelijk voor dat ik daarna toch wel de rest van de dag moet recupereren van die 3 uur, ook al doe ik het werk op zich wel graag.
Alvast bedankt voor jouw reactie.
Groetjes
Karin

 
 

Antwoord

Hallo Karin,

eerst en vooral heel fijn dat je deze vraag wilt delen ! Zo te horen doe je al heel wat en probeer je zo \'normaal\' mogelijk te zijn ...en dat is niet altijd eenvoudig. Zelf vind ik het bijvoorbeeld heel belangrijk als ik iets doe, dat ik daar ook energie van krijg ( en dat lukt dus zeker niet altijd hoor ). Maar ik geloof er wel in dat we een wereld kunnen bouwen die ons bevalt en bekoort. En voor jou moet dat zeker ook lukken... je zegt dat je je creativiteit weer wil doen stromen, is dat dan iets dat in het verleden meer aanwezig was dan nu ? en hoe komt dat dan ? Als creativiteit stroomt, dan stroomt er ook weer meer energie denk ik, dus wat dat betreft kan ik je alleen maar aanmoedigen.
Je vraagt ook om je vrijwilligerswerk in de plaats te stoppen. Daar zou ik je wel eventueel in aanraden om in het begin dit te combineren met De Loods. Want stel dat je meer energie krijgt door het stromen van creativiteit, dan zou het wel eens kunnen dat je ook meer nieuwe energie krijgt waardoor dat vrijwilligerswerk ( dat toch ook best belangrijk is) zelfs nog minder vermoeiend wordt. En als je beseft dat de combinatie toch niet mogelijk is, kan je dan je vrijwilligerswerk stopzetten.
Want stel dat je je vrijwilligerswerk nu opgeeft, en dat het in de Loods toch niet zo meevalt ( kan altijd) dan heb je helemaal niets meer en volgens mij sta je dan nog verder dan waar je vandaag staat...

In elk geval, veel moed om deze keuzes te maken !!

 
 
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Sven Unik-id op 9 augustus 2021
Expert Avatar

Sven unik-id is conceptueel kunstenaar, en in zijn werk gaat hij graag op zoek naar de veerkracht van de kwetsbare mens. Zelf overleefde hij 2 psychoses, en over zijn verhaal verscheen eerder het boek Ingewikkeld (Geerdt Magiels -uitgeverij Vrijdag) en werd de docufilm Ingewikkeld gemaakt (Poolhert Productions) - vertoond op Canvas en op VPRO.

  • Deel deze pagina: