Main content

Vraag

Beste,

Tot nu toe heeft geen enkele hulp of behandeling invloed gehad op de levensstijl van onze dochter. Het gaat van kwaad naar erger, een gesprek aangaan met haar is niet mogelijk. Wij als familie lijden hieronder maar kunnen niets ondernemen omdat ze meerderjarig is. We hebben al een verplichte opname overwogen maar slagen er niet in om dat te laten gebeuren. Nu wachten wij bang af tot de moment dat haar iets ernstig overkomt of dat ze overlijdt. Kunnen wij iets ondernemen om haar te helpen?

Wij zijn al jaren radeloze ouders, het wordt ons teveel.

 
 

Antwoord

Beste,

Dit is een zeer lastige situatie. Het is in de eerste plaats natuurlijk belangrijk om in gesprek te blijven gaan met jullie dochter. Aan de hand van gesprekken kunnen er kleine zaadjes geplant worden die uiteindelijk de motivatie kunnen doen groeien. Een verslavingsproblematiek kan uiteraard zeer ernstig en hardnekkig zijn. Wanneer de veiligheid in het gedrang komt kan een gedwongen opname nodig zijn. Het inschatten van het gevaar voor de veiligheid gebeurt in de praktijk vaak door de politie (in het geval van een spoedeisende procedure) of door de vrederechter (in het geval van een gewone procedure voor gedwongen opname). Deze inschatting is ten dele steeds subjectief. Het is mijn ervaring dat het de moeite kan lonen om gevaarlijke situaties aan te blijven kaarten, ook al heb je het gevoel dat het toch niks zal uithalen. De optelsom van verschillende telefoontjes en PV's kan er uiteindelijk toe leiden dat er toch een gedwongen opname wordt uitgesproken. Hopelijk heb ik jullie met deze informatie wat op weg kunnen helpen.

Met vriendelijke groeten,
Jeroen Kleinen

 
 
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jeroen Kleinen op 26 maart 2021
Expert Avatar

Jeroen is psychiater en systeemtherapeut verbonden aan het PC Sint-Hiëronymus te Sint-Niklaas en werkzaam binnen het mobiel team langdurige zorg regio noord van het Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS.

  • Deel deze pagina: