Main content

Vraag

Ruim acht jaar heb ik Venlafaxine Focus geslikt. Een lage dosering 37,5 mg tablet. In combinatie met psychotherapie heeft mij dit goed geholpen. Van depressie heb ik gelukkig, geen last meer. Eind januari kreeg ik plots een ander middel, nl Venlafaxine Aurobindo omdat mijn zorgverzekering Venlafaxine Focus niet meer vergoedt en het ook niet meer leverbaar is.
De bijwerkingen waren zo naar dat ik na een week ben gestopt met het innemen van dit middel in overleg met de apotheker. Ik ben nu inmiddels vijf weken verder. En ik merk dat ik toch graag weer een beetje ondersteuning zou willen, vooral omdat ik hooggevoelig ben. Een beetje ‘demping van emoties’,  heb ik wel nodig.

Mijn vraag is: welk middel is daarvoor geschikt?

 
 
 
 

Antwoord

Beste,

Het feit dat eenzelfde molecule, van een andere fabrikant, plots wel bijwerkingen veroorzaakt, is een mogelijke, maar zelden goed voorspelbare situatie. Voor de erkenning door een overheid, moeten verschillende fabrikanten van eenzelfde molecule alleszins aan heel wat kwaliteitseisen voldoen en wordt de marge van variatie erg beperkt. Mogelijk is die marge, voor sommige kleine groepen van personen echter toch nog te groot, al is dit niet systematisch op grote schaal onderzocht.

De achtergrond en samenhang van je problemen en kwetsbaarheid, waarvoor je psychotherapie hebt gevolgd, ondersteund met een erg lage dosis Venlafaxine, is me natuurlijk niet bekend.

Dat maakt het dan ook wat moeilijk om vanop afstand in te schatten wat de precieze drijfveer voor je behandelaar en jezelf is geweest om zo'n lage - volgens wetenschappelijke inzichten - dosis in te (blijven) nemen. Zonder twijfel hebben jullie daar goed over nagedacht, en het lijkt me in eerste instantie vooral zinvol als jullie die redenering terug zouden opnemen. Zodat jullie samen kunnen uitzoeken of er extra niet-medicamenteuze acties kunnen helpen om je emoties te helpen reguleren, of dat jullie toch bepaalde alternatieve medicamenteuze opties willen proberen.

Wim Simons

 
 
 
 
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Wim Simons op 21 maart 2021
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: