Main content

Vraag

Hallo,

Ik heb al een paar jaar last van een angststoornis / depersonalisatie waardoor ik heel veel angst heb.

Nu heb ik er een paar symptomen bij gekregen: bv. in voorwerpen dingen zien, ik lees woorden heel vaak fout, ik heb last van slaaphallucinaties, als ik buiten ben probeer ik de mensen die ik zie altijd op te zoeken om te zien op wie de persoon lijkt…

Mijn vraag is dus: ben ik psychotisch aan het worden en waar kan ik terecht met mijn klachten?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Ik begrijp uit je vraag dat je toch al langer psychische klachten hebt (angst/depersonalisatie) maar dat er nu symptomen bijkomen en je hierin toenemend bezorgd bent, met name ook rond de vraag of je psychotisch aan het worden bent.

Ik heb helaas niet genoeg informatie om helemaal sluitend te kunnen antwoorden of je nu psychotisch bent of niet. Toch denk ik eerder van niet. Dingen fout lezen, slaaphallucinaties, zoeken op wie personen lijken... Het zijn allemaal geen zaken die mij aan een psychose doen denken.

Je klachten zouden zeker nog kunnen kaderen in je angstproblematiek (depersonalisatie) bijvoorbeeld. Ik zou je aanraden om een geschikte behandelaar op te zoeken (bijvoorbeeld een psychiater) die na een gesprek met jou kan evalueren of er eventueel toch sprake is van echte psychotische symptomen. En indien niet, wat er dan wel scheelt en hoe je best kan geholpen worden.

Veel succes en beterschap,
Stephan

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: op 5 november 2023
  • Deel deze pagina: