Main content

Vraag

Hallo,

Ik zit al een tijdje met een depressie. Maar de laatste weken… ik lig in bed , ik word wakker van voetstappen in mijn slaapkamer en heb het gevoel dat iemand aan mijn bed staat die naar mij kijkt. Ik ben dan doodsbang en durf mij niet meer te bewegen. Of ik zie iemand aan mijn raam hangen, die mij iets wil aan doen. Dit was zo levendig dat ik ernaar begon te slaan (mijn raam is boven mijn bed). Sindsdien sluit ik mijn deur en laat ik de gordijnen open zodat ik beter kan zien. Ik ben soms bang om in mijn bed te slapen omdat ik bang ben dat dit terug gebeurt.

Wat kan ik hier aan doen ??

Antwoord

Beste,

Wat u beschrijft lijken inderdaad psychotische ervaringen. In principe kunnen we dit behandelen met antipsychotica, medicijnen die een psychose behandelen.
Mogelijks kadert het binnen een depressief beeld en dienen er ook antidepressiva gegeven te worden.
Deze ervaringen kunnen inderdaad heel beangstigend zijn en je zit snel in een vicieuze cirkel waarbij je niet meer durft slapen waardoor het probleem alleen maar groter wordt.
Het beste zou zijn om er met je arts of je psychiater over te spreken zodat er snel kan behandeld worden en het probleem onder controle geraakt.

Zie je dat zitten?

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Kristiaan Plasmans op 13 april 2022
Expert Avatar

Kristiaan is psychiater op de Moeder & Baby unit in Zoersel en expert in postpartum psychose. Hij volgde een opleiding tot systeemtherapeut en was jarenlang actief als psychotherapeut binnen de centra voor geestelijke gezondheidszorg. Kristiaan gelooft erg in een psychiatrie met een menselijk gelaat. Zijn boek 'de intuïtie van de psychiater' handelt over het goed afgestemd geraken in de therapeutische relatie.

  • Deel deze pagina: