Main content

Vraag

Beste Julie,

Heb je – als patiënt onder een gedwongen statuut – het recht om medicatie te weigeren, zowel injecties als pillen?

Groeten

Antwoord

Beste,

Na degelijk geïnformeerd te zijn, heeft een patiënt het recht om een behandeling te weigeren. Indien er echter sprake is van een gedwongen behandeling bij een gedwongen opname aan een patiënt die de behandeling blijft weigeren, dan moet er wel worden voldaan aan de "good medical practices".

Wanneer er beslist wordt om over te gaan tot het nemen van dwangbehandelingsmaatregelen, dan moet er aan de volgende criteria worden voldaan:

  1. De behandeling moet als doel hebben de geestesstoornis te behandelen die aan de grondslag ligt van de maatregel.
  2. De behandeling mag niet uitsluitend de belangen van derden dienen of uitsluitend een oplossing bieden voor de administratieve, strafrechtelijke, familiale of andere toestand van de patiënt.
  3. De behandeling moet steeds een therapeutisch doel hebben in het rechtstreeks voordeel van de betrokken patiënt.
  4. De behandeling moet aangepast zijn aan de ernst van de psychische en psychopathologische symptomen.
  5. De psychiater zal zorgvuldig en gewetensvol enkel die psychiatrische zorg onder dwang toedienen die strookt met de op dat ogenblik door zijn vakgenoten algemeen aanvaarde wetenschappelijke kennis.

Ik hoop u hiermee enigszins geholpen te hebben.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Julie Hantson op 11 december 2022
Expert Avatar

Julie Hantson is een advocaat gespecialiseerd in het medisch recht en het gezondheidsrecht. Zij legt zich onder andere toe op de rechten van de patiënten en de gedwongen opname. Als onderzoeker is zij ook verbonden aan de Leerstoel Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek (AHLEC) van de Universiteit van Antwerpen.

  • Deel deze pagina: