Main content

Vraag

Hallo

Heeft een koolhydraatarme (keto dieet) levensstijl een positief effect op een bipolaire stoornis?

Bedankt.

 
 

Antwoord

Beste,

een gezond dieet is voor iedereen belangrijk, maar zeker ook als je met een bipolaire stoornis kampt. Zowel de medicijnen als moeilijkere episoden van die stemmingsproblematiek kunnen immers direct of indirect (tijdelijk verwaarloosde zelfzorg) aanleiding geven tot gewichtstoename. Als dit vele jaren aanhoudt, en er misschien ook andere cardiovasculaire risicofactoren aanwezig zijn (hoge bloeddruk, roken, te hoog cholesterol, ....), dan heeft dit zelfs een negatieve invloed op je levensverwachting.

Koolhydraatarm eten heeft zeker een bewezen meerwaarde. Een keto-dieet is al direct drastischer, en kan bij onoordeelkundige toepassing, ook wel wat problemen en klachten veroorzaken. Als je dat dus overweegt, zou ik je zeker adviseren dit te doen onder begeleiding van een ervaren diëtist. Weet ook dat de intensiteit van zo'n keto-dieet wel eens meer invloed zou kunnen hebben op je stemming dan je zou willen, en dat je dit dus best maar doet in een erg stabiele periode, en mits goedkeuring van je behandelende psychiater.

Ik wil nog tenslotte vooral graag het belang van beweging en een regelmatige, goede nachtrust voor je fysieke gezondheid benadrukken. Die zijn minstens even belangrijk, en je kan op dat vlak dan ook best "én-én-én" denken en handelen.

Gezien de tijd van het jaar, wens ik je voor 2022 alvast een goede gezondheid toe.

Met vriendelijke groet

 
 
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Simons op 28 december 2021
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: