Main content

Vraag

Mijn zoon neemt momenteel 10 mg Abilify. Graag zouden we dit afbouwen. Uit ervaring weten we echter dat dit gepaard gaat met vrij zware ontwenningsverschijnselen.

Hoe pakken we dit het best aan?

Antwoord

Ik ken de voorgeschiedenis van uw zoon natuurlijk niet maar als jullie samen met de behandelaar het risico van afbouw willen nemen kan ik in het algemeen het volgende aanraden.

De afbouw van Abilify moet steeds heel voorzichtig gebeuren. Dat wil zeggen traag en met kleine tussenstappen. Ik zou dat spreiden over verschillende maanden en nooit zakken met meer dan 2,5 mg per keer. Best is om bij elke tussenstap de voor en nadelen te evalueren samen met uw zoon, uzelf en zijn behandelaar.

Het is ook goed om vooraf een scenario te bespreken over wat te doen bij beginnend herval. Indien er terug psychotische symptomen naar boven komen is het belangrijk dat er snel ingegrepen wordt. En er bijvoorbeeld een stapje terug gegaan wordt.

Dus: voorzichtig en traag en in goede communicatie met uw zoon en zijn behandelaar. "Shared risk taking" noemen we dat in het jargon, dat is meestal zeer de moeite waard!

Alvast veel succes!

Beantwoord door: Stephan de Bruyne op 16 februari 2018
  • Deel deze pagina: