Main content

Vraag

Beste,

Als werkgever maken we ons zorgen rond een medewerker. We hebben hier namelijk vermoeden van waanbeelden/psychose.

De verhalen van de medewerker zijn vaak onsamenhangend, chaotisch en hij beweert dat een complot aanwezig is om tegen hem te werken.

Hoe gaan we hier als werkgever mee om en hoe kunnen wij de juiste diensten aanspreken?

Er wordt veel weerstand ervaren van de medewerker wanneer benoemd wordt om best contacten op te nemen met zijn huisarts.

Bedankt!

Antwoord

Dit is inderdaad een groot dilemma.

Mensen die een psychose doormaken hebben vaak geen ziekteinzicht. Het heeft dan meestal geen zin om de strijd aan te gaan over dingen die voor de patiënt als echt beleefd worden. Toch dien je als werkgever ook een verantwoordelijkheid op te nemen. Ik denk dat je dan best werkt via de arbeidsgeneesheer.

Hij kan in principe ook procedures opstarten op het ogenblik dat een vrijwillige hulpverlening niet meer haalbaar zou zijn.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Kristiaan Plasmans op 14 juni 2024
Expert Avatar

Kristiaan is psychiater op de Moeder & Baby unit in Zoersel en expert in postpartum psychose. Hij volgde een opleiding tot systeemtherapeut en was jarenlang actief als psychotherapeut binnen de centra voor geestelijke gezondheidszorg. Kristiaan gelooft erg in een psychiatrie met een menselijk gelaat. Zijn boek 'de intuïtie van de psychiater' handelt over het goed afgestemd geraken in de therapeutische relatie.

  • Deel deze pagina: