Main content

Vraag

Hallo,

Mijn man kampt al een tijdje met problemen qua angst… De laatste weken is dit veranderd naar “overal camera’s zien”, denken dat hij bespioneerd wordt, hij ruikt een gasgeur, hij denkt dat iemand hem dood wil, … Sedert gisteren denkt hij dat hij extra zintuigen heeft (the All-Seeing Eye). En nog zoveel meer.

Ik heb al 2 huisartsen gezien, hij gaat naar een psycholoog, zat al een nachtje in de cel… Maar nog steeds veranderd er niks…
Ik leef hier met onze 8 kindjes (die ook spionnen zijn in zijn ogen…) en dit jaagt mij echt schrik aan.

Wat kan ik nog doen om te helpen?

Antwoord

Beste,

Dat is inderdaad heel wat. Ik kan natuurlijk van allerlei goede raad geven. Maar dat lost de moeilijke situatie waarin je met je kinderen verkeert, niet meteen op.

Het is belangrijk een inschatting te maken of jullie je in deze omstandigheden veilig kunnen voelen. Veiligheid is de voorwaarde voor alle oplossingen. Het is noodzakelijk om de tijd te hebben om tot een oplossing te komen. Het is belangrijk er niet alleen voor te staan. Ook bij inschatting van de veiligheid is het belangrijk dat mensen buiten jullie gezin meekijken. Omdat je wanneer je nabij iemand staat, je niet altijd de beste inschatting kunt maken. Je moet afstand nemen en toch nabij zijn. Een moeilijke combinatie.

Je hebt contact opgenomen met je huisarts. Hij is je belangrijkste partner (maar bij acuut gevaar moet je misschien de politie voor beveiliging inschakelen). Je huisarts kan je hierbij helpen.

Indien er een psychiatrisch crisisteam is (sommige regio's hebben die) kunnen die thuis een inschatting komen maken. Soms vervult een regionaal ambulant team deze zorg. Ook hier kan de huisarts de weg tonen.

Er zijn verder een aantal zaken die je kunt doen in de manier waarop je met elkaar omgaat. Ze staan op een goede manier opgeschreven in het boek van Griet Frère dat door similes wordt uitgegeven of het boek van Stijn Vanheule en Jim van Os.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om ‘present’ te blijven en niet in discussie te gaan over wie gelijk heeft. Je ziet dat je partner dan het vertrouwen verliest en denkt dat iedereen in het complot zit. Ga vooral uit van de angsten. Geef ook je eigen gevoelens weer, je eigen zorgen. Zoek op die manier een weg om gemeenschappelijke grond te vinden.

Maar nogmaals, ga het traject niet alleen aan. Zoek mensen die je steunen en soms ook mogelijkheden voor jezelf en je familie om op adem te kunnen komen.

Veel sterkte.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Philippe Delespaul op 19 maart 2023
Expert Avatar

Philippe Delespaul is een klinisch psycholoog en hoogleraar innovaties in de geestelijke gezondheidszorg aan de universiteit Maastricht. Hij heeft ervaring met wijkgerichte zorg en de ontwikkeling van weerbaarheid bij mensen met een psychose en hun betrokkenen.

  • Deel deze pagina: