Main content

Vraag

Hallo,

Ik heb tot tweemaal toe een psychose gehad en ik ben benieuwd naar wat ik allemaal kan doen om een derde psychose te voorkomen.

Welke tips kan u hiervoor geven?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste,

Dank om uw vraag te stellen via PsychoseNet.

Psychose is een psychische problematiek die wijst op een zekere onderliggende kwetsbaarheid. Bij te veel stress of een opeenstapeling van factoren die je als persoon overbelasten, kan een psychose opnieuw voorkomen.

Het belangrijkste om dit te voorkomen, is natuurlijk voor iedereen verschillend. Elk mens heeft andere persoonlijke gevoelige punten (zoals een geschiedenis van pesten, een moeilijke migratie, het gebruik van cannabis of andere drugs, een stresserende job...) en andere persoonlijke weerbaarheid (positieve ingesteldheid, sterk sociaal netwerk...).

Het is belangrijk dat die gevoelige punten zo beperkt mogelijk blijven, en de weerbaarheid zo sterk mogelijk staat. Het evenwicht tussen beide aspecten van iemands persoonlijk leven staan centraal in de psychologische opvolging. Daar kan dan ook een soort van hervalpreventieplan voor opgesteld worden. Met de psychiater kan gekeken worden welke medicatie en in welke dosis herstelondersteunend kan zijn, en zo herval-vermijdend.

Er is voor jouw vraag geen eenduidig antwoord. Het is zeker een goede zaak om contact te houden met behandelaars die je vertrouwt en waar je terecht kan op momenten dat het moeilijk gaat. Tijdig in gesprek gaan kan ook al helpen om een crisis te onderdrukken.

Ik hoop je met dit antwoord al een beetje op weg geholpen te hebben, en wens je verder veel succes met je herstel.

Hartelijke groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: op 30 november 2023
  • Deel deze pagina: