Main content

Vraag

In mijn vriendenkring is iemand manisch depressief. Tussen de aanvallen wordt de tijd steeds korter… Zelf heeft de persoon weerstand tegen hulp. Wij kijken lijdzaam toe. Hoe gaat dit eindigen? En wat kunnen wij doen?

Antwoord

Geachte Mevrouw,

Dank om uw vraag via Psychosenet te stellen.

Een manisch-depressieve persoon vindt het inderdaad soms moeilijk om hulp te zoeken. Gedurende de manische periodes voelt die persoon zich fantastisch, is zelfverzekerd, en heeft het gevoel alles aan te kunnen. Het lijkt op dat moment ook weinig zinvol om hulp te zoeken. Er is vaak geen besef over het minder goed functioneren.

Tijdens een depressieve periode is hij of zij somber, heeft geen fut en geen energie. Dan is het ook moeilijk om de kracht te vinden om naar een professional te stappen. Motivatie voor behandeling is een belangrijke factor in herstel. Het belangrijkste in deze situatie is de persoon te steunen, en te blijven aangeven dat hulp mogelijk is, en verbetering haalbaar.

Ik wens jullie alvast veel goede moed!

Hartelijke groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 61
Beantwoord door: Kirsten Catthoor op 3 maart 2020
Expert Avatar

Kirsten Catthoor is als psychiater werkzaam in het psychosecircuit van het Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg in Antwerpen, een ziekenhuis waar zowel de begoede middenklasse als ook kansarmen terecht kunnen voor dezelfde herstelgerichte aanpak, met medicatie en verschillende vormen van therapie. De strijd tegen stigma in de psychiatrie is een belangrijk aandachtspunt.

  • Deel deze pagina: