Main content

Vraag

Beste,

Wat moeten wij doen om een vliegreis “goed” te laten verlopen voor iemand met een psychose? Moeten wij dit de stewards(essen) melden?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Als iemand uit je omgeving met een psychose kampt, kan een vliegtuigreis en alles eromheen natuurlijk heel wat (over)prikkeling met zich meebrengen – al kan het even goed zijn dat de aard van de psychose voor die omstandigheden weinig problemen vormt.

Best kan je met de behandelende arts overleggen hoe jullie je zo goed mogelijk hierop voorbereiden. Dan kunnen jullie samen (liefst inclusief betrokkene zelf natuurlijk!) bekijken wat ondersteunend kan werken: opzoeken van wat prikkelluwere hoeken in de luchthaven, extra medicatie zo nodig om de kalmte en zelfregie te blijven behouden, inlichten van het cabinepersoneel als jullie dat samen nuttig achten.

Alleszins vergt het een persoonlijke benadering om je vraag zo gepast mogelijk te helpen beantwoorden. Hopelijk lukt het jullie om dat zo te doen, en hebben jullie een voorspoedige vliegtrip.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Wim Simons op 25 augustus 2022
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: