Main content

Vraag

Hallo Marc,

Ik heb twee keer een psychose gehad en wil er nu alles aan doen om een derde te voorkomen.

Wat voor tips kan jij allemaal geven om mijn weerbaarheid te vergroten om zo de kans op een volgende psychose te verkleinen?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste,

Heel begrijpelijk dat je deze vragen stelt.

Eerst algemeen. Persoon én context zijn beide nodig om uit het dal te geraken. Het is niet alleen jij die er dient aan te werken, het is ook belangrijk dat de context (familie, vrienden, andere betekenisvolle personen) 'deelnemer' is. Persoon en context versterken elkaar. Eén plus één is drie.

Het zal je wellicht al genoeg bekend zijn wat het belang van behandeling (ambulant, dagtherapie, andere) is en wat begeleiding (steunfiguren, deelname aan infomomenten, vrijwilligerswerk, e.a.) kan betekenen.

De grote leidraad in dit alles is het vinden van wat voor jou zinvol en zinsverrijkend kan zijn (a.h.w. als tegenhanger van zinsverbijstering die er eventueel aan voorafgegaan is). Wees daarbij niet verrast als er momenten van zinloosheid opduiken. Het een kan niet zonder het ander, hoe vreemd dit op het eerste zicht kan klinken.

Het belangrijkste is dat je ervoor gaat - voor iets, voor iemand, voor een doel dat zin heeft én geeft.

Kan je hiermee verder?

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Marc Calmeyn op 16 mei 2024
Expert Avatar

Marc Calmeyn heeft tot aan zijn pensioen in twee psychiatrische ziekenhuizen gewerkt. Hij werkt verder in zijn privépraktijk 'Lelieveld' in Loppem. Daarnaast is hij ook bestuurslid ISPS Vlaanderen Nederland. Drie items trekken zijn bijzondere aandacht: DSM-classificatie, filosofie en psychiatrie. Hij pleit voor de existentiële dimensie én de 'menselijke factor' in de GGZ. Hij is auteur van het boek 'Depressie is menselijk'.

  • Deel deze pagina: