Main content

Vraag

Beste,

Hoe kan je jezelf beschermen bij een plotse fysiek agressieve aanval van een familielid met een diagnose die ligt op het bipolaire spectrum?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste,

op je vraag is moeilijk een algemeen antwoord te geven. Jouw familielid is immers een individu, bij wie de bipolaire kwetsbaarheid aanleiding kan geven tot ontspoorde stemming en emoties, maar waarbij de uiting daarvan ook mede afhankelijk is van hoe of zij als persoonlijkheid in het leven staat.

Doorgaans zijn mensen met een stemmingsstoornis zeker niet bijzonder meer agressief dan andere mensen. Desalniettemin, als de stemming verhoogd (manisch) of prikkelbaar (zgn. 'disfoor') is, gebeurt het wel dat pogingen van de nabije maar ook bredere omgeving om hem of haar tot de realiteit te brengen en dus in zekere zin 'in te tomen', op heel veel onbegrip en kwaadheid van betrokkene stoten. Het hele 'zijn' van je familielid is op dat moment immers nogal expansief, en hij of zij voelt zich dan volgens zijn inzichten ingeperkt, gevangen bijna. Waarop hij niet helemaal onbegrijpelijk wil 'uitbreken', en dat ook fysiek kan vertalen.

Het is als familielid op zo'n moment dan inderdaad voortdurend balanceren tussen verbinding bewaren en toch ook schadelijke gevolgen van de manie of disforie proberen te helpen voorkomen of inperken. Je bekommernissen daarover met anderen delen, en waar het nodig aanvoelt, ook even afstand nemen, kan helpen om zo goed mogelijk dat evenwicht te bewaren. En dat draagt zeker bij tot je eigen zelfzorg en dus ook zelfbescherming.

Hopelijk lukt het ook jou om dat evenwicht zo vaak mogelijk te vinden.

Beste groeten,
Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Wim Simons op 25 mei 2022
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: