Main content

Vraag

Beste,

Hoe krijg ik erkenning van herstel?

Ik heb iemand nodig die kan vaststellen dat ik hersteld ben zodat ik mijn job als militair terug ten volle kan beginnen. Kan je me hierbij helpen aub?

Ik heb een attest nodig dat vaststelt dat ik hersteld ben van een opgelopen psychische decompensatie in het verleden. Ik werk al terug sinds een paar jaar terug, maar nog steeds niet in mijn huidige functie tot ik een attest heb dat ik ’terug normaal kan fungeren’.

Antwoord

Beste,

Ik kan me voorstellen dat je op gevoelens van frustratie botst, als al jouw harde werk dat je al aan je herstel hebt gewijd niet resulteert in toestemming tot volledige herneming van je oorspronkelijke jobinhoud. Zeker omdat een verdere 'normalisering' van je professionele activiteiten ergens ook gewoon deel kan uitmaken van de volgende stappen van je herstelproces in de meest brede betekenis.

Anderzijds is een herstel heel vaak niet 1-op-1 gelijk aan 'terug de oude' worden. Veel vaker komt het er bij vorderend herstel op neer dat je jezelf 'anders en meer aangepast' ontwikkelt, aan wie je echt bent of wil en kan zijn in alle mogelijke facetten. De 'oude' ik was niet zelden een 'overlever', daar waar de herstelde 'ik' toch vaak meer kansen vindt om te leven, voorbij het survival-modus. Ik kan natuurlijk geen uitspraak doen of dit bij jou ook zo van toepassing is, maar ik geef het maar mee dat dit vaak het geval is.

Regelmatig komen behandelaar en betrokkene zelf tot de conclusie dat een aangepaste jobinhoud je beter ligt op alle vlakken, en laten jullie dan de ambitie dus los om terug te keren naar de oude jobinhoud. Maar als jij en en je behandelaar er wel echt van overtuigd zijn dat je herstelde 'ik' wel degelijk ook al je oude jobopdrachten terug aankan (en dat dat ook gezond en bevorderlijk is voor de next step van je herstelproces!), kan je behandelaar samen met jou daartoe een attest proberen op te stellen. In de hoop dat de arbeidsgeneesheer van defensie dat advies wil volgen. Maar het blijft het recht van de werkgever om de eindbeslissing daarin te nemen, op basis van hoe zij de risico's inschatten – ik denk niet dat je daar onderuit kan.

Maar in ieder geval, via deze weg kan ik jou als individu uiteraard niet aan een attest helpen om je werkgever te overtuigen van een herstel dat het voor hen mogelijk maakt om je terug je oude jobinhoud toe te wijzen.

Ik hoop alvast dat ik hiermee een aantal elementen heb genoemd die helpend kunnen zijn in je verdere afwegingen en overleg met je behandelaar en werkgever. In ieder geval is het knap hoe je verder probeert te bouwen aan je herstel in de meest brede betekenis.

Wim Simons

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Wim Simons op 24 september 2023
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: