Main content

Vraag

Ik merk dat ik het moeilijk heb om nog alleen te zijn. Hierdoor breng ik mijn vriend in een lastige positie. Wat kan ik hieraan doen?

Antwoord

Beste,

Uit je vraag begrijp ik dat je worstelt met een vorm van verlatingsangst. In relaties zien we dat zowat alle mensen op zoek zijn naar een evenwicht tussen voldoende veilige (ver)binding en voldoende ruimte om de wereld te ontdekken. De ene voelt zich daar echter veiliger in dan de andere. Ook gebeurtenissen in je omgeving – zowel recent als uit je verleden – spelen daarin een rol. Daardoor kan het zijn dat je nu zoveel angst voelt om alleen te zijn, dat je de mensen rondom je met alle mogelijke middelen dichtbij wil houden.

Dit heeft natuurlijk impact op de gevoelens en het leven van die anderen. Zij hebben zelf immers ook hun eigen behoeften, verantwoordelijkheden en andere mensen met wie ze in contact staan. Die komen dan heel erg onder druk te staan. Je vriend kan daar dus ook stress van ondervinden en die stress komt bovenop die van jou. Zo wordt het samenleven inderdaad vaak extra ingewikkeld.

Als je dit wil proberen te veranderen, zou je – al dan niet na overleg met je huisarts – best een psycholoog/psychotherapeut opzoeken. Zo kan je door regelmatige gesprekken ontdekken hoe je beter met die verlatingsangst kan omgaan. Het is iets wat vaker voorkomt, waar dus heel wat therapeuten ervaring mee hebben opgebouwd.

Wim Simons

Beantwoord door: Wim Simons op 15 februari 2019
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: