Main content

Vraag

Goedemiddag,

Een vriendin van mij heeft enkele jaren geleden een psychose gehad en is hier meermaals voor opgenomen. Ze is steeds heel vaag over haar diagnose, betwist haar artsen, stopt met medicatie op eigen initatief… De laatste tijd kan ze uit het niets een kort verontrustend bericht over het gedrag van haar man sturen. Als ik doorvraag, reageert ze niet meer. Ik heb het gevoel dat deze berichten eigenlijk wanen zijn. Hoe kan ik zeker zijn dat wat ze vertelt realiteit is en wat precies wanen zijn?

Bedankt voor uw antwoord

Antwoord

Beste,

Het is niet altijd gemakkelijk om realiteit en wanen bij iemand te onderscheiden. Sommige zaken kunnen soms raar klinken maar toch echt gebeuren.

Mijn advies zou zijn, en dat doen we ook steeds als hulpverleners, om in contact met haar te blijven en meer 'terloops' te weten te komen. Soms lukt het immers beter als je geen rechtstreekse vragen stelt. Ze is trouwens ook meer geholpen met het feit dat je er gewoon bent en luistert zonder te oordelen dan met het feit of jij nu echt uitvist wat echt is en wat niet. Soms stoot je mensen immers af door te veel te vragen. Maar dat is een moeilijke evenwichtsoefening en dus geen gemakkelijke taak...

Toch veel succes en goede moed.

Groeten,

Stephan

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: op 21 september 2022
  • Deel deze pagina: