Main content

Vraag

Beste

Is er een vervangmiddel voor Quetiapine?

Ik ben namelijk 8 kg verdikt in 2 maanden tijd en dit doet geen goed aan mijn psychisch welzijn. Ik neem overdag 50 mg retard en s avonds 25 mg alsook tranxene en sifrol s avonds.

Tara

 
 

Antwoord

Dag Tara,

Gewichtstoename is inderdaad een vaak voorkomend bijverschijnsel bij sommige tweede generatie antipsychotica zoals olanzapine en quetiapine. Vaak proberen we in deze situatie om te schakelen naar een ander antipsychoticum zoals aripiprazole of amisulpiride. Dit dient echter steeds afgewogen te worden tegen het klachtenbeeld dat je vertoont, en ook mogelijke andere bijwerkingen die deze alternatieven dan weer kunnen vertonen. Goede raad is steeds: spreek erover met je arts. Hij of zij kan helpen om hierin tot een goede beslissing te komen.

Succes!

 
 
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Kristiaan Plasmans op 21 oktober 2021
Expert Avatar

Kristiaan is psychiater op de Moeder & Baby unit in Zoersel en expert in postpartum psychose. Hij volgde een opleiding tot systeemtherapeut en was jarenlang actief als psychotherapeut binnen de centra voor geestelijke gezondheidszorg. Kristiaan gelooft erg in een psychiatrie met een menselijk gelaat. Zijn boek 'de intuïtie van de psychiater' handelt over het goed afgestemd geraken in de therapeutische relatie.

  • Deel deze pagina: