Main content

Vraag

Beste,

Na het overlijden van een persoon op het werk heb ik last van enkele klachten. Zo begin ik steeds te wenen wanneer ik aan deze persoon en de situatie terugdenk. Ik wil er zo min mogelijk over praten en ben heel prikkelbaar. Bovendien heb ik soms ineens last van koude rillingen of zweten en ben ik erg stipt en wil ik alles onder controle houden. Tot slot merk ik dat ik angst ervaar om dingen fout te doen.

Kan dit te maken hebben met een posttraumatische stressstoornis? Indien dit zo is, kan dit overgaan of is hier therapie voor nodig.

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste,

Ik zou eerst de tijd zijn werk laten doen, uiteraard is er een rouwproces dat een periode kan duren, dat is niet abnormaal. Ik ken de precieze omstandigheden van het trauma natuurlijk niet. Het lijkt mij wel belangrijk om je last te delen in intieme kring (vrienden, familie), zodat je er niet alleen voorstaat.

Als de klachten niet verbeteren of als ze verergeren (waarbij de diagnose PTSS overwogen kan worden) moet je zeker EMDR overwegen. Dat is een vorm van therapie die bij een enkelvoudig trauma (zoals jij hebt meegemaakt) heel goede resultaten kan opleveren op korte termijn. Er is veel over EMDR op het internet te vinden, je vindt er ook een lijst met therapeuten met dat diploma.

In elk geval wens ik je veel sterkte en een voorspoedig verloop van je herstelproces.

Stephan

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 30
Beantwoord door: op 6 januari 2020
  • Deel deze pagina: