Main content

Vraag

Beste,

Is topamax 75 mg een lage dosis? Geeft het ook bijwerkingen zoals abilify zoals bewegingsstoornissen en spiersamentrekkingen? Is de kans groot op bijwerkingen bij topamax 75 mg?

Alvast bedankt.

 
 

Antwoord

Beste,

Topiramaat is initieel vooral ontwikkeld voor de behandeling van epilepsie en de preventie van migraine, en dan ook daar vooral voor goedgekeurd. Over de hoogte van bepaalde doses kan een neuroloog je dan ook vermoedelijk een genuanceerder antwoord geven.

Het is alleszins een medicijn dat zeker nog niet regulier of uiterst frequent wordt voorgeschreven voor psychiatrische symptomen. De onderzoeken die daarnaar gebeurd zijn, zijn dan ook vooralsnog eerder van wisselende bewijskracht. Een van de problemen waarvoor Topiramaat in ons vakgebied nog wel eens vaker wordt geadviseerd - naast andere opties die soms beter onderzocht zijn - betreft nachtmerries die optreden in het kader van een posttraumatische stressstoornis. Ook bij hervalpreventie van sommige verslavingsproblematiek wordt het al wel vaker vermeld en voorgeschreven, als klein onderdeel van een veel bredere aanpak.

In ieder geval is 75 mg per dag een eerder gemiddelde dosis. Het is niet uitgesloten dat dit medicijn de kans verhoogt dat je al eens meer beeft, tintelingen ervaart en milde evenwichtsproblemen kan ervaren, maar dat is erg individueel bepaald.

Vanop afstand is het dan ook te moeilijk om voor jou specifiek een antwoord te geven op je vraag. Ik zou je zeker aanraden je vraag daarom aan je voorschrijver en/of behandelaar voor te leggen. Hopelijk kan je dan samen beslissen of je iets wil veranderen aan het huidige voorschrift.

Wim Simons

 
 
Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Simons op 1 oktober 2021
Expert Avatar

Wim is behandelend en beleidspsychiater in de VZW St. Annendael in Diest. Samen met de multidisciplinaire teams binnen en buiten het ziekenhuis probeert hij voortdurend in een verbindende en evenwaardige open dialoog te gaan met mensen met ernstige psychiatrische problemen én hun betrokkenen. Om samen te werken aan hun herstel.

  • Deel deze pagina: