Main content

Vraag

Beste,

Kan angst ook een trigger zijn voor het uitlokken voor een psychose? Bijvoorbeeld: als je angst hebt voor een psychose te krijgen; je op alle signalen hiervan begint te letten… Kan dit een psychose uitlokken of spreken we dan eerder van een angststoornis?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Ja, angst kan een psychose uitlokken. Maar ik heb ook eens meegemaakt dat iemand voor enkele dagen psychotisch werd nadat ze een prachtige zonsondergang had gezien. Hevige emoties kunnen mensen psychotisch maken.

Inderdaad speelt de angst voor een psychose een rol in het psychotisch worden. Het kan een belangrijke stressor vormen, mensen op een hoge alertheidsniveau zetten en dus mensen constant op de hoede houden.

Omdat een psychose (ook) gekenmerkt wordt door angst, heeft het weinig zin een (co-morbide) angststoornis te diagnostiseren.

Met vriendelijke groeten

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Philippe Delespaul op 19 februari 2023
Expert Avatar

Philippe Delespaul is een klinisch psycholoog en hoogleraar innovaties in de geestelijke gezondheidszorg aan de universiteit Maastricht. Hij heeft ervaring met wijkgerichte zorg en de ontwikkeling van weerbaarheid bij mensen met een psychose en hun betrokkenen.

  • Deel deze pagina: