Main content

Vraag

Goedemorgen,

Ik ben psychotisch geweest vanaf mijn 32 tot mijn 35 jarige leeftijd. Ik dacht dat ik bekeken werd en raakte alles kwijt. Ik ben er nu uit, maar helemaal mezelf niet meer; ik heb sociale angst, ik ben liever alleen, ik voel geen emoties, ik voel mij emotioneel niet verbonden met iemand en heb geen behoefte aan relaties.

Ik ben bang dat ik “schizoïde” ben geworden. Ik heb erover gelezen en mijn vraag is: kan ik dit zijn?

Ik heb geen psychose of iets wat daar op lijkt, maar ik ben bang dat ik een schizoïde persoonlijkheidsstoornis heb. Ik voldoe aan alle symptomen. Kan dit het gevolg zijn van een psychose? Ik vind dat nergens terug, maar ben zo bang dat dit nooit meer goed komt.

Ik hoor het graag. Alvast bedankt voor de reactie!

Antwoord

Beste,

Dank om uw vraag te stellen via PsychoseNet.

Het is een ingewikkelde vraag, en ik begrijp dat u er zelf niet helemaal uitraakt.

De belangrijkste kwestie in deze is, en dat kan u deels zelf bedenken, maar het is best om hierover ook in contact te gaan met mensen die u vroeger goed hebben gekend, voor u de psychose ontwikkelde, is hoe u vroeger in elkaar zat als persoon.

Een persoonlijkheidsstoornis is namelijk iets dat zich ontwikkelt in de loop van uw leven, in de groei van kind naar adolescent naar volwassene. Als u een schizoïde persoonlijkheidsstoornis zou hebben, dan was die daar al van op jongvolwassene leeftijd, lang voor de leeftijd van 32 jaar toen u voor het eerst een psychose ontwikkelde.

De symptomen die u beschrijft, kunnen het gevolg zijn van de psychose, die nog kunnen opklaren na verloop van tijd. Een psychose is een ingrijpende gebeurtenis, en het herstel daarvan kan jaren in beslag nemen.

Ik wens u alvast heel veel goede moed en sterkte om met de uitdaging om te gaan. In elk geval zou het goed zijn om uw diagnostische vragen ook met uw behandelaar te bespreken.

Met hartelijke groeten,
Kirsten

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: op 29 december 2022
  • Deel deze pagina: