Main content

Vraag

Beste,

Mijn man en ex zijn aan het scheiden en hij kan het niet verwerken. Hij dreigt met zelfmoord en heeft al in het verleden een zelfmoordpoging ondergaan. Kan ik hem gedwongen laten opnemen?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste,

Een gedwongen opname is rechtsgeldig als iemand niet vrijwillig wil opgenomen worden en als er vanuit het ziektebeeld een gevaar dreigt voor een ander of iemands eigen leven.

Een gedwongen opname kan bij hoogdringendheid via een omstandig geneeskundig verslag afgedwongen worden (hiervoor is dus een huisarts of ziekenhuisarts bevoegd). Of het kan via de niet dringende procedure via een vrederechter afgedwongen worden (hiervoor kunnen ook familie of verwanten een aanvraag doen via documenten die je op de gemeente kan verkrijgen).

Ook al is een gedwongen opname in bepaalde omstandigheden onvermijdelijk en levensreddend, het is ook een drastische interventie die omwille van de vrijheidsberoving vaak sporen nalaat bij de patiënt. Indien mogelijk is het vaak beter om toch wat tijd te nemen, op patiënt in te praten en hem te motiveren naar opname of andere begeleiding. Daarnaast is het evenwel belangrijk dat mensen ook hun verantwoordelijkheid opnemen als het echt nodig is.

Hopelijk heb ik hierbij al een beetje geïnformeerd.

Heel veel moed!

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Kristiaan Plasmans op 7 augustus 2023
Expert Avatar

Kristiaan is psychiater op de Moeder & Baby unit in Zoersel en expert in postpartum psychose. Hij volgde een opleiding tot systeemtherapeut en was jarenlang actief als psychotherapeut binnen de centra voor geestelijke gezondheidszorg. Kristiaan gelooft erg in een psychiatrie met een menselijk gelaat. Zijn boek 'de intuïtie van de psychiater' handelt over het goed afgestemd geraken in de therapeutische relatie.

  • Deel deze pagina: